Prieš bites Panevėžio rajone – nuodų ataka

Šį pavasarį rinkdamos medų iš chemikalais apipurkštų augalų masiškai žūva bitės.
Panevėžio rajone, netoli Kabelių kaimo esančiuose trijų bitininkų bitynuose, nuo praėjusios savaitės kasdien šimtais miršta medaus nešėjos. Per savaitę smarkiai nukentėjo apie 100 bičių šeimų. Panaši situacija susiklostė ir Kupiškio rajone. Bitininkai tvirtina girdėję, kad ir kai kuriose Kėdainių rajono vietose bičių augintojai kasdien nuo avilių šluoja negyvas sparnuotas darbininkes, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

Specialistai pritaria, kad bitės galėjo žūti nuo insekticidų. Bitininkams įtarimų kelia netoliese plytintys obelų sodai, ir geltonuojantys rapsų, javų laukai. Javai kaip tiktai dabar purškiami chemikalais.

„Tos bitės tikrai žuvo ne nuo užkrečiamųjų ligų. Tai mes tikrai galime patvirtinti”, – sakė Panevėžio apskrities veterinarijos tarnybos vadovas Valdemaras Kontautas.

Nukentėjusių bitynų savininkai kreipėsi į veterinarijos ir augalų apsaugos specialistus, kad šie padėtų nustatyti masiškos bičių žūties priežastis.

Pradėjus tyrimą nustatyta, kad ūkininkas Aleksas Speičys gegužės pradžioje savo sodus nupurškė insekticidu „Danadim”. Šis preparatas skirtas naikinti museles, puolančias kopūstus ir runkelius. Tačiau jis netinkamas sodams, juo labiau kad šiuo metu nėra leidimo jį naudoti Lietuvoje.

Praėjusiais metais „Danadim” Lietuvoje buvo leista naudoti tik 120 dienų.

„A.Speičys nubaustas 200 litų bauda už tai, kad naudojo sodams netinkamą, šalyje negaliojantį preparatą ir apie insekticidų purškimą neperspėjo kilometro spinduliu įsikūrusių gyventojų ir bitininkų”, – sakė Panevėžio rajono augalų apsaugos inspektorė Lina Plavičienė.

Specialistai ūkininko namuose rado „Danadim” likučių. Šis chemikalas yra labai pavojingas bitėms. Ūkininkas A.Speičys nesutinka, kad dėl jo kaltės ėmė mirti aplinkinių bitininkų bitės. Jis tvirtina jau 10 metų purškiąs savo sodus, tačiau iki šiol nieko panašaus nebuvo nutikę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.