V.Uspaskichas tiesė kelius į valdžią

Nusišluostę ašaras, užmiršę nuoskaudas ir oponentų šmeižtą – taip milijonų litų slėpimu įtariamos Darbo partijos (DP) atstovai rengiasi šturmuoti Seimą. Rinkėjus „darbiečiai” vilios tolerancijos idėjomis ir įgyvendinamais pažadais.

Šeštadienį vykusiame DP suvažiavime partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas pristatė naują rinkimų strategiją. Ruošdamiesi kovai dėl vietų Seime „darbiečiai” esą pamirš kaltinimus politiniams oponentams, nebesiguos, kad yra nuolat puolami, nežadės rinkėjams to, ko negalės įgyvendinti, įsiklausys į kitų nuomonę ir ją gerbs, bus labai tolerantiški. „Dabar esame kaip niekada gerai pasirengę”, – partijos kolegoms aiškino V.Uspaskichas.

Apsivaliusi partija

Už pusantro milijono litų laisvę atgavęs V.Uspaskichas salėje, kurioje vyko suvažiavimas, buvo pasitiktas griausmingais plojimais. Išvydę pro duris įžengusį lyderį „darbiečiai” kilo nuo kėdžių, sveikino jį šūksniais ir fotografavo. V.Uspaskichas mėgaudamasis dairėsi į šalis, dėkodamas linksėjo galva ir mojavo partijos bičiuliams. Vėliau vieną po kitos jis apėjo tribūnas, kuriose buvo įsitaisę iš visos Lietuvos suvažiavę DP nariai. „Tai kaip gyvenate?” – šypsodamasis klausinėjo jis.

Dar didesnes ovacijas sukėlė V.Uspaskicho kalba, kurioje jis nubrėžė pagrindines DP veiklos prieš rinkimus ir po jų gaires. Anot partijos pirmininko, DP subrendo ir įžengė į naują etapą. „Partija apsivalė. Su mumis liko žmonės, galintys kovoti už nesunaikinamas idėjas”, -pareiškė V.Uspaskichas.

Anksčiau politinius oponentus nuolat kritikavęs V.Uspaskichas vengė aštresnių žodžių. Kalbėdamas apie DP programą jis aiškino, kad ji nežlugdys kitų padarytų gerų darbų. „Mūsų programa parengta taip, kad netrukdytų, nežlugdytų ir neniekintų to, kas padaryta gerai, kokybiškai ir naudingai mūsų valstybei”, – kalbėjo „darbiečių” lyderis.

Užtenka verkti

V.Uspaskichas įsitikinęs, kad po Seimo rinkimų DP dalyvaus valdančiojoje koalicijoje. „Nė viena politinė organizacija nesugebės suformuoti valdančiosios daugumos, todėl tikėtina, kad DP, kaip koalicijos narei, teks prisidėti prie bendrų darbų Lietuvos labui”, – išdidžiai dėstė jis.

„Darbiečių” lyderis įsitikinęs, kad po rinkimų būsimai Vyriausybei dirbti bus nelengva, nes reikės nuveikti daug sudėtingų darbų. Savo kalboje V.Uspaskichas itin pabrėžė energetinius projektus. Anot jo, reikės iš esmės persvarstyti Lietuvos energetikos koncepciją. „Ne privatininkai, o valstybė turės prisiimti atsakomybę už energetikos sistemos integraciją į europinę sistemą”, – tvirtino V.Uspaskichas. Jis taip pat aiškino, kad vienas iš prioritetinių DP darbų bus ir investicinės politikos subalansavimas bei socialinės gerovės didinimas.

„Užtenka verkti ir guostis, kad esame puolami bei šmeižiami. Visam tam tašką padėkime savo darbais”, – partijos kolegas ragino V.Uspaskichas. Rinkimams besiruošiantiems „darbiečiams” jis aiškino, kad reikia būti tolerantiškiems ir įsiklausyti į visų nuomonę.

Viešnia negailėjo liaupsių

DP suvažiavime dalyvavę kitų politinių partijų atstovai „darbiečiams” negailėjo pagyrų. Liaupsindami V.Uspaskicho vadovaujamą partiją jie klojo pamatus galimam bendradarbiavimui po Seimo rinkimų.

Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) pirmininkė, žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė tikino, kad „darbiečiai” – vieni patikimiausių politinių partnerių. „Nors esame skirtingose barikadų pusėse, valstiečiai liaudininkai vertina DP”, – sakė ji. K.Prunskienė gyrė „darbiečius” už objektyvią valdančiosios daugumos kritiką ir dėkojo už rūpestį Lietuva. DP narius ministrė pamalonino išduodama vieną savo vadovaujamos partijos šūkių, kuris bus naudojamas prieš rinkimus. „Kadangi esate patikimi partneriai”, – šypsojosi ji.

VLS atstovas Artūras Skardžius V.Uspaskicho žmonai Jolantai įteikė didelę puokštę gėlių. Anot K.Prunskienės, prieš rinkimus labai svarbu saugi, rami šeimyninė aplinka.

Palikusiems vyrams nepadėkojo

Po Seimo rinkimų koja į koją su „darbiečiais” pasirengusi žingsniuoti ir Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai). NS pirmininko pavaduotojas Vaclovas Karbauskis vylėsi, kad kitados išsiskyrę „darbiečių” ir socialliberalų keliai vėl susieis. „Tikiuosi, kitos kadencijos Seime būsime rimti partneriai”, – sakė jis. V.Karbauskis taip pat linkėjo „darbiečiams” atsilaikyti prieš tuos, kurie bando menkinti jų partiją. DP suvažiavime pasirodė ir kitas socialliberalas – buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis. Prieš kelis mėnesius V.Uspaskichui dar esant namų arešte, A.Valionis lankėsi Kėdainiuose ir esą aptarinėjo politinę situaciją.

Gerų žodžių „darbiečiams” pašykštėjo Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Išaugusiais populiarumo reitingais besidžiaugiantiems DP nariams ji sugebėjo subtiliai įgelti. „Dabar nusivylusias širdis sugebate paguosti geriau nei socialdemokratai, tačiau iki rinkimų dar daug kas keisis”, – perspėjo I.Šiaulienė.

Tačiau nuo scenos socialdemokratė buvo palydėta plojimais. Neatnešusi gėlių DP vadovams I.Šiaulienė pasiteisino, kad ją paliekantiems vyrams nedėkoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.