Laikas kaupti svajonei

LŽ skaitytojai teiraujasi, ar verta kaupti II pakopos pensijų fonde?

Į klausimą atsako Dovilė Urbakonienė, bendrovės „Aviva Lietuva” specialistė:

– Kai iki pensijos likę ne vieni metai, dažniausiai negalvojame apie tai, ką norėtume veikti sulaukę senatvės. Vienas mano auginsiąs didžiulį sodą, kitas – rašys knygą ar keliaus po pasaulį. Tačiau kaip tik tokiu metu pats laikas užsitikrinti pakankamai lėšų savo svajonėms įgyvendinti.

Kodėl kaip tik dabar? Jeigu dar nepasirinkote II pakopos pensijų fondo ir jums iki senatvės pensijos likę ne mažiau nei septyneri metai, turėtumėte suskubti tai padaryti iki 2008-ųjų liepos 1 dienos. Tada jau nuo kitų metų pradžios į Jūsų pasirinktą pensijų fondą kasmet būtų pervedamos lėšos iš „Sodrai” sumokėtų mokesčių dalies.

Jums papildomai tai nekainuotų, o pensijų fonde galima būtų sukaupti net iki 20 proc. didesnę pensiją, negu gaunant vien įprastinę, valstybės garantuojamą pensiją.

Derėtų nepamiršti, kad II pakopos pensija kaupiama kaip investicijos, t. y. jūsų lėšos investuojamos į jūsų pasirinktus investicinius fondus, sudarytus iš akcijų, obligacijų ar kitų finansinių priemonių. Todėl svarbu atsižvelgti į fondo investavimo strategiją, grąžą ir rizikos laipsnį.

Jau pasirinkus pensijų fondą, lėšų pokytį galima stebėti tokiose interneto svetainėse, kaip bendrovės „Aviva Lietuva” pensijų klientams skirtoje www.epensija.lt. Kai jums sueis pensinis amžius, gausite vieną pensiją, mokamą iš valstybės lėšų, o kitą (išmokas) – iš jūsų pasirinktoje bendrovėje sukauptų lėšų. Todėl labai svarbu kuo anksčiau pradėti kaupti į II pakopos pensijų fondą.

Pensijų fondus verta rinktis net ir tada, jeigu abejojate, ar visąlaik gausite nuolatines pajamas. Praradus darbą ar išvykus iš šalies, pensijų fonde sukauptos lėšos nedingsta – jos toliau investuojamos. Jeigu nesulauksite pensinio amžiaus, pensijų fondo lėšas paveldės jūsų vaikai ar anūkai.

Iki 2008 metų pradžios II pakopos pensijų fondų teikiamus pranašumus įvertino ir pasirinko dauguma mūsų šalies darbuotojų – daugiau negu 889 tūkstančiai. Pasidomėkite II pakopos pensijų fondų galimybėmis ir prieš priimdami sprendimą būtinai pasitarkite su finansų planavimo specialistais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.