Paveldosaugininkai sustabdė darbus Bernardinų ansamblyje

Kultūros paveldo departamentas praneša sustabdęs „savavališkus” darbus Bernardinų bažnyčios ir vienuolyno ansamblio teritorijoje.

Tai padaryta po to, kai joje apsilankė departamento padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė.

Bernardinų ansamblį penktadienį apžiūrėjusi inspektorė sako nustačiusi, jog apgriauti 2 vienuolyno šiaurinės sienos kontraforsai.

Kultūros paveldo departamentas praneša, kad joks leidimas kontraforsų tvarkomiesiems paveldosaugos darbams išduotas nebuvo.

Darbus vykdžiusios bendrovės „Elvora” vadovas aiškina, kad tiesiog bandyta atidengti autentišką gotikinį mūrą.

Departamentas praneša sulaukęs paaiškinimo, jog darbai paremti sovietiniais metais darytais architektūriniais tyrimais ir esą nesupranta, kodėl reikia ruošti ir derinti projektą restauracijos darbams atlikti, jeigu būtini tyrimai jau yra atlikti.

Tačiau paveldosaugininkai sako spręsiantys, ar iš „Elvoros” nereikia atimti atestato dirbti kultūros paveldo objektuose.

Ne su kontraforsų atnaujinimu susiję darbai Bernardinų ansamblyje kol kas bus tęsiami toliau.

Kaip ketvirtadienį pranešė LTV „Panorama”, darbai, vykstantys Bernardinų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje, sulaukė prieštaringų vertinimų.

Pastebėta, kad neteisėtai griaunami vienuolyno šiaurinės sienos puošybos elementai. Dailėtyrininkams įtarimų kilo pro Vilniaus dailės akademijos langus pamačius Bernardinų vienuolyno kieme virstančias plytas ir perforatoriumi ardomus barokinius kontraforsus.

„Pakankamai brutaliai buvo dirbama. Tai ne tik kad tinko restauravimas, tiesiog ardymas”, – sakė architektė Sigita Kynienė.

Bernardinų vienuolyno rekonstrukcijos projektą vykdo Bernardinų vienuolyno broliai kartu su Vilniaus apskrities viršininko administracija. Rekonstrukcijos plane numatyta vienuolyno kiemą uždengti stikliniu stogu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.