Garsusis matematikas neužmirštas

Ne vieną būsimą akademiką matematikos išmokęs Jonas Janulionis bus pagerbtas atidengiant jam paminklinę lentą.

Buvęs Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos direktorius Vytautas Baliūnas LŽ sakė, kad į aukštąsias mokyklas stoję gimnazijos mokiniai sulaukdavo aukščiausio įvertinimo, kai tarsi burtažodį pasakydavo, jog matematikos juos mokė J.Janulionis. Netrukus buvę gimnazijos abiturientai mylimam mokytojui atidengs paminklinę lentą.

J.Janulionio mokiniai prisimena pedagogą kaip itin žmogišką asmenybę. Be kita ko, patrauklumo matematikui suteikdavo rokiškėnų tarmė, kuria jis kreipdavosi ir į vaikus, ir į kolegas. Moksleiviai jam buvo sumanę tarybiniais laikais gana įžūlią pravardę – Ponas. „Jeigu tik prie lentos pakviestas mokinys ko nors nemokėdavo, J.Janulionis jam paplodavo per petį ir pasakydavo: „Tai kad, ponas, nieko nemoki, tad prisėsk kol kas”, – tvirtino V.Baliūnas. Taip nuolat tariamas „ponas” prilipo pačiam pedagogui.

Kad J.Janulionis mėgo humorą, rodo ir apie jį mokinių sukurta daina, prasidedanti žodžiais: „Pono plikė kaip saulė mums šviečia…” Toliau apdainuojamas direktoriaus šaunumas ir kitos gerosios savybės. V.Baliūnas mena įvykį, kai mokiniai, dainuodami šią dainą, nešiojo savąjį poną ant rankų.

J.Janulionis gimnazijoje su nedidele karo metų pertrauka dirbo nuo 1924-ųjų iki mirties 1961-aisiais. Per patį karo įkarštį, 1944-aisiais, tapo mokyklos direktoriumi ir vadovavo jai net 15 metų. Kalbama, kad gimnazijos pedagogai tuomet jautėsi nelyginant užkrosnyje. Mat J.Janulionis mokėjo juos apginti, o reikalui esant ir nuraminti.

Panevėžio J.Balčikonio gimnazija, kurios ištakos siekia vienuolių pijorų įsteigtą mokyklą, per visą savo istoriją būrė Panevėžio inteligentiją. Direktoriaujant J.Janulioniui čia dirbo Steigiamojo Seimo narė Salomėja Stakauskaitė, vienuolė Julija Daukaitė, nepriklausomos Lietuvos karininkas Benediktas Puodžiukaitis ir nemažai ištremtų ar į Vakarus pasitraukusių Lietuvos karininkų žmonų.

Be ilgų svyravimų J.Janulionis į savo vadovaujamą mokyklą dirbti priėmė iš tremties grįžusį Vilių Variakojį ir kitus pedagogus. V.Baliūnas pasakojo, kad KGB atsiųstus raštus, kuriuose buvo raginama atkreipti dėmesį į vieną ar kitą saugumo akiratin patekusį mokytoją, direktorius tiesiog išmesdavo.

J.Janulionis pasižymėjo itin dideliu profesionalumu, buvo aukštos prabos matematikas. Jo paruošti mokiniai nuolat laimėdavo respublikines matematikos olimpiadas, lengvai įstodavo į aukštąsias mokyklas. Ne vienas jų vėliau tapo mokslininku, gavo akademiko vardą. Norėdami atsidėkoti iškiliam pedagogui J.Balčikonio gimnazijos abiturientai, baigę šią mokyklą prieš 50 metų, J.Janulioniui atidengia panevėžiečio skulptoriaus Vytauto Tallat-Kelpšos sukurtą memorialinę lentą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Garsusis matematikas neužmirštas"

  1. Pingback: Rokiškio gimnazijoje 1933-1937 metais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.