Teismas svarsto, ar laikyti suimtą tarybos narį G.Kazaką

Vilniaus apygardos teismas penktadienį posėdyje išnagrinėjo Vilniaus apygardos prokuratūros skundą dėl žemesnės instancijos teismo sprendimo nepratęsti suėmimo kyšininkavimu įtariamam tarybos nariui Gintarui Kazakui.

Vilniaus apygardos teismo nutartis bus galutinė ir neskundžiama. Prokuratūra prašo teismo pratęsti suėmimą įtariamajam dar mėnesiui ir panaikinti žemesnės instancijos nutartį.

Vieno mėnesio trukmės suėmimo sankcija G.Kazakui baigiasi penktadienį. Jeigu prokuratūros skundas bus atmestas, tarybos narys teismo salėje arba iki penktadienio darbo dienos pabaigos.

Teismo nutartis bus paskelbta 13 val.

Lydimas konvojaus pareigūnų, G.Kazakas buvo atvežtas į posėdį.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas apygardos teismui teigė, kad žemesnės instancijos teismas, spręsdamas dėl suėmimo, neatsižvelgė į aplinkybių visumą ir prašymą dėl suėmimo atmetė nepagrįstai.

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas, atmesdamas prokuratūros prašymą pažymėjo, kad liudytojas Vidas Urbonavičius jau apklaustas pas ikiteisminio tyrimo teisėją. Todėl G.Kazakas jo paveikti jau negalės. Iš šio teismo motyvų tapo aišku, kad suimtas G.Kazakas neduoda parodymų ir teismas mano, kad atsisakymas duoti parodymus negali būti pretekstas laikyti tarybos narį suimtą.

Prokuroras G.Norkūnas teigė, kad G.Kazakas įtariamas įvykdęs vieną apysunkį nusikaltimą, jis tiesiogiai susijęs su vykdytomis pareigomis. Esą nusikalsdamas įtariamasis laikėsi konspiracijos.

Pasak G.Norkūno, byla dėl galimo kyšininkavimo Vilniaus savivaldybėje yra sudėtinga, joje daug eipozdų, neatlikti visi būtini procesiniai veiksmai

G.Kazakas prašė teismo nepratęsti suėmimo. Jis teigė nesiruošiąs nieko paveikti ir žadėjo netrukdyti tyrimui. Priminė teismui, kad turi du mažamečius vaikus, o G.Kazako advokatas prakalbo apie reikalingą operaciją jo klientui.

,,Kardomoji priemonė – ne bausmė ir būdas parodymams išgauti”, – sakė G.Kazako advokatas Impolitas Nekrošius.

,,Laukiame teismo sprendimo. Nesinori spėlioti iš anksto”, – BNS penktadienį sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis, paklaustas, kokią kardomąją priemonę skirtų įtariamajam, jei jis būtų paleistas.

G.Kazakas įtariamas konservatoriui Vidui Urbonavičui kelis kertus siūlęs paimti didelės vertės kyšį.

Politikas taip pat įtariamas bandęs paveikti vieną privatizavimo tarnybos darbuotoją, kad ši balsuotų už tai, kad viena Vilniaus bendrovė būtų atleista nuo 2 milijonų litų delspinigių mokėjimo.

Tuo tarpu kitas įtariamasis šioje byloje, buvęs vicemeras Evaldas Lementauskas bus laikomas suimtas mažiausiai mėnesį. Šį antradienį teismas jo suėmimą pratęsė mėnesiui. Tai buvo padaryta prokurorų prašymu. Tuo tarpu pratęsti G.Kazako suėmimo teismas nesutiko.

E.Lementausko advokatas kreipėsi į prokurorus, prašydamas paleisti jo klientą į laisvę už 100 tūkst. litų piniginį užstatą. Penktadienį šis prašymas buvo atmestas.

Įtariama, kad E.Lementauskas bandė papirkti opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos narį V.Urbonavičių.

Bylos duomenimis, pernai lapkritį ir gruodį tuometinis Vilniaus vicemeras kavinėje kelis kartus buvo susitikęs su konservatoriumi V.Urbonavičiumi ir prašė politinės paramos.

E.Lementauskas baiminosi, kad tarybos posėdyje jam bus surengta interpeliacija, todėl susitikęs su V.Urbonavičiumi prašė nebalsuoti už nepasitikėjimą. Už tai konservatoriui buvo pažadėta 140 tūkst. litų. Jeigu jo balsas būsiąs naudingas, pažadėta duoti daugiau pinigų.

Kitam įtariamajam šioje byloje, Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui Audriui Butkevičiui, paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jis yra nušalintas nuo pareigų.

E.Lementauskas, G.Kazakas ir A.Butkevičius į Vilniaus mieto tarybą buvo išrinkti ,,Tvarkos ir teisingumo” sąraše. Šios partijos atstovas yra ir miesto meras Juozas Imbrasas.

Partijos ,,Tvarka ir teisingumas” prezidiumas pritarė suimto E.Lementausko atsistatydinimui bei jo ir dar dviejų korupcija įtariamų ,,tvarkiečių” narystės partijoje suspendavimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.