Naftos kaina, trumpam nuslūgusi, vėl kyla

Naftos kaina Azijoje penktadienį laipsniškai vėl kyla, prieš tai išvakarėse trumpam atitolusi nuo ketvirtadienį pasiekto naujo rekordo – 135 JAV dolerių už barelį.

Rytinėje prekybos sesijoje liepos mėnesio pristatymo JAV lengva nafta pabrango 38 centais, iki 131,19 JAV dolerio už barelį. Ketvirtadienį ji buvo pabrangusi iki rekordo – 135,09 JAV dolerio, bet vėliau vakarinės sesijos metu atpigo daugiau nei 2 JAV doleriais, iki 130,81 JAV dolerio už barelį.

„Brent” rūšies nafta penktadienį pabrango 50 centų, iki 131,01 JAV dolerio už barelį.

„Naftos pasiūla neauga, ir tai kol kas tebėra svarbiausia. Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) gali padidinti gavybą, tačiau ji negalės to daryti amžinai. Tačiau paklausa taip pat ne mažiau svarbi, o ji nemažėja taip greitai, kaip buvo tikėtasi”, – teigia specialistas Tonis Nunanas (Tony nunan) iš „Mitsubishi Corp.”.

Šalių, neįeinančių į OPEC, nesugebėjimas padidinti naftos gavybos tapo viena iš ženklaus žaliavos brangimo priežasčių šiais metais.

OPEC generalinis sekretorius Abdula al Badris (Abdulla al-Badri) ketvirtadienį vėl išsakė savo nuomonę, jog kartelis niekaip negali sustabdyti naftos kainų kilimo šioje „beprotiškoje” rinkoje, o rekordinis naftos brangimas esąs susijęs su geopolitine įtampa, spekuliacija ir JAV dolerio nusilpimu.

Šią savaitę paskelbti JAV energetikos informacijos valdybos duomenys apie JAV naftos ir benzino atsargų sumažėjimą taip pat pakurstė naftos brangimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.