Prezidentai demonstravo vienybę

Lietuvos ir Lenkijos vadovai Valdas Adamkus bei Lechas Kaczynskis regionines aktualijas ir dvišales problemas aptarė prie pietų stalo. Vėliau prezidentai rado laiko pasikalbėti ir akis į akį.

Vilniuje vakar apsilankęs Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis su V.Adamkumi susitiko jau 18-ąjį kartą. Anot šalies kaimynės vadovo, toks intensyvus dvišalis bendradarbiavimas rodo, kad abi valstybės ne tik kaimynės, bet ir geros draugės.

Prie „Stiklių” restorane padengto pietų stalo prezidentai aptarė dvišalio bendradarbiavimo klausimus, energetikos aktualijas, abiejų šalių pozicijas per Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos derybas dėl ilgalaikės strateginės partnerystės sutarties. Nuošalyje neliko ir Gruzijoje vykę parlamento rinkimai.

Iš Vilniaus V.Adamkus ir L.Kaczynskis išvyko į Rygą, kur vakar susitiko su Latvijos ir Estijos prezidentais Valdžiu Zatleru bei Toomasu Hendriku Ilvesu. Šiandien prezidentai viešės Ukrainoje, kur susitiks su šalies vadovu Viktoru Juščenka.

Darbams pasirengę

Po pietų V.Adamkus džiaugėsi, kad jiems su L.Kaczynskiu pavyko rasti bendrą kalbą visais esminiais klausimais. Aptarę netrukus ketinamas pradėti ES derybas su Rusija jiedu sutarė, kad Lietuvos keltos abejonės dėl šių derybų mandato buvo reikalingos.

Be to, V.Adamkus ir L.Kaczynskis kalbėjosi ir apie energetinius reikalus. Lietuvos vadovas kolegą iš Lenkijos informavo apie įsteigtą elektros jungčių su Lenkija statybomis turinčią pasirūpinti įmonę. „L.Kaczynskį užtikrinau, kad esame pasirengę realiems ir praktiškiems darbams”, – sakė V.Adamkus.

Priminsime, kad po 10 metų trukusių dvišalių derybų sukurta įmonė pradėjo veikti prieš kelias dienas. Ji atliks darbus, reikalingus įgyvendinant Lietuvos ir Lenkijos elektros energijos sistemų sujungimo projektą. Numatoma, kad projektui įgyvendinti reikės 237 mln. eurų investicijų – 71 mln. eurų Lenkijos teritorijoje ir 166 mln. eurų Lietuvos teritorijoje. Išankstiniu vertinimu, projektas gali būti baigtas 2013-2015 metais.

Kalbėdamas apie tai, kada Lietuvą ir Lenkiją galėtų sujungti bendra elektros sistema, L.Kaczynskis buvo nusiteikęs optimistiškai. „Nors yra visokių svarstymų, rinkčiausi ankstesnę elektros energijos tiekimo pradžios datą – 2013 metus. Manau, tuo metu būsime pasirengę”, – aiškino jis.

Palaikė rinkimų rezultatus

V.Adamkus ir L.Kaczynskis nuošalyje nepaliko ir klausimo dėl kitos strateginės abiejų šalių partnerės – Gruzijos – ateities. Lietuvos vadovas pasidžiaugė iš šios Kaukazo valstybės gaunamomis žiniomis apie pirminius parlamento rinkimų rezultatus. „Iš ten esančių mūsų šalies stebėtojų pateiktos informacijos sprendžiu, kad Gruzija išlaikė demokratijos egzaminą. Nors buvo užfiksuota smulkių pažeidimų, šalis parodė, kokiu keliu nori eiti”, – sakė V.Adamkus.

Jam antrino ir L.Kaczynskis. Gruzijoje rinkimus stebintis vienas Lenkijos ministras prezidentą taip pat informavo, kad esminių pažeidimų renkant Gruzijos parlamentą nebuvo užfiksuota. „O užfiksuotieji greičiausiai susiję su nuomone, susidaryta apie šalį”, – apie kelis mėnesius tarp Gruzijos ir Rusijos dėl separatistinio Abchazijos regiono tvyrančią įtampą kalbėjo jis.

Žadėjo ilgą draugystę

V.Adamkus padėkojo L.Kaczynskiui už paramą per NATO viršūnių susitikimą Bukarešte. Tada Lenkija parėmė Lietuvos siūlymą suteikti galimybę Ukrainai ir Gruzijai anksčiau prisijungti prie karinio Aljanso. „Tai buvo gražus abiejų valstybių pasirodymas”, – aiškino V.Adamkus.

Be to, L.Kaczynskis dėkojo už gerus žodžius ir vylėsi, kad Lietuvos ir Lenkijos dvišaliai santykiai ir toliau klostysis taip pat gerai, kaip ligi šiol. „Esame strateginiai partneriai. Švenčiausiai tikiu, kad taip bus ir toliau”, – tvirtino šalies kaimynės prezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.