Seime – svarstymai apie diskriminaciją dėl socialinės padėties

Diskriminacijos dėl socialinės padėties įtvirtinimas Lygių galimybių įstatyme dar kartą bus svarstomas Žmogaus teisių komitete (ŽTK).
Parlamentas tai numatančias pataisas antradienį po svarstymo atmetė, tačiau ketvirtadienį, turėjęs galutinai apsispręsti dėl viso įstatymo, sudvejojo. ŽTK pasiūlė projektą taisyti, nes, pasak ŽTK atstovės valstietės liaudininkės Laimos Mogenienės, įstatyme neliko principinių pakeitimų.

„Žmogaus teisių komitetas dar sykį apsvarstė situaciją dėl Lygių galimybių įstatymo ir konstatavo, kad įstatymo projekto priėmimo Seime metu buvo priimti ne visi įstatymo principus lemiantys straipsniai”, – sakė ji.

39 parlamentarams balsavus už, 23 – prieš ir 14 susilaikius parlamentarai pasinaudojo Seimo statute numatyta galimybe grąžinti komitetui įstatymą jau priėmimo stadijoje. Pagal Seimo statutą parlamentui šį pasiūlymą priėmus, procedūra kartojama nuo įstatymo projekto svarstymo pagrindiniame komitete.

Tokiam sprendimui prieštaravo konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, siūliusi priimti įstatymą be nuostatų, draudžiančių diskriminaciją dėl socialinės padėties, o paskui jį pataisyti, tačiau Seimas apsisprendė kitaip.

Šiuo metu Lygių galimybių įstatymas draudžia diskriminaciją dėl amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, rasės ar etninės priklausomybės, religijos, įsitikinimų ar tikėjimo, tačiau socialinė padėtis iki šiol nebuvo minima. Ši nuostata įtvirtinta Konstitucijoje, bet Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba skundėsi, kad net gavusi skundų negali pradėti tyrimo, nes tam nėra pagrindo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.