Visi keliai veda į Maskvą

Šiandien 21 val. 35 min. Lietuvos laiku Maskvos Lužnikų stadione prasidės UEFA Čempionų lygos finalinės rungtynės. Per svarbiausią Europos futbolo klubų metų dvikovą pirmą kartą turnyro istorijoje susikaus dvi Anglijos komandos – „Manchester United” ir Londono „Chelsea”.

Trečią kartą UEFA Čempionų lygos finale žaisianti „Manchester United” (MU) ekipa savo kelionę į Maskvą pradėjo F grupėje drauge su Lisabonos „Sporting”, AS „Roma” ir Kijevo „Dinamo” komandomis.

Į finalą – be pralaimėjimų.
MU futbolininkai, savo grupėje iškovoję 5 pergales ir 1 mačą baigę lygiosiomis, užėmė pirmąją vietą ir žengė į aštuntfinalio etapą. Čia jų laukė daugkartinis Prancūzijos čempionas Liono „Olympique” klubas. Pirmąsias rungtynes anglai baigė lygiosiomis 1:1, o namie pergalei pasiekti „Raudoniesiems velniams” pakako vieno Cristiano Ronaldo įvarčio.

Ketvirtfinalyje MU teko dar kartą įveikti klubą „Roma”. Šį kartą jaunųjų anglų komandos žvaigždžių – C.Ronaldo, Wayno Rooney ir Carloso Tevezo – įvarčiai lėmė dvi sausas pergales.

Pusfinalio varžybose su „Barcelona” MU padėjo iškovoti pergalę vienintelis taiklus veterano Paulo Scholeso smūgis per antrą klubų mače.

Iki Čempionų lygos finalo Mančesterio ekipa atžygiavo be pralaimėjimų – turėdama 9 pergales ir 3 lygiąsias. Pakeliui į finalą MU praleido tik 5 įvarčius, o įmušė 19. Net 7 įvarčius pelnė portugalas C.Ronaldo.

„Chelsea” atsitiesė

Pirmą kartą į Čempionų lygos finalą iškopusio Londono klubo „Chelsea” kelias į viršūnę nebuvo toks sklandus. B grupėje jo varžovai buvo Gelzenkircheno „Schalke”, Trondheimo „Rosenborg” ir FC „Valencia”. Jau pačioje sezono pradžioje „mėlynuosius” sukrėtė netikėtos permainos. Po pirmojo turo atsistatydino komandos treneris Jose Mourinho. Tačiau „Chelsea”, vadovaujama buvusio ekipos sporto direktoriaus Avramo Granto, iškovojo 3 pergales, pasiekė 2 lygiąsias ir grupėje užėmė pirmąją vietą.

Aštuntfinalyje Londono klubas susigrūmė su Pirėjo „Olympiakos” komanda. Mačą išvykoje anglai baigė 0:0, o namie po Michaelio Ballacko, Franko Lampardo ir Salomono Kalou įvarčių šventė įtikimą pergalę.

Pirmą ketvirtfinalio dvikovą su Stambulo „Fenerbahce” ekipa Londono futbolininkai pralaimėjo, ir tai kol kas vienintelė jų nesėkmė, bet per atsakomąsias rungtynes šventė pergalę.

Pusfinalyje klubui „Chelsea” teko įveikti „Liverpool” barjerą. Įspūdingos ir atkaklios dvikovos nugalėtoja tapo Londono komanda. Per pirmąsias rungtynes išvykoje ją nuo pralaimėjimo išgelbėjo tik apmaudi „Liverpool” gynėjo Johno Arne Riise’o klaida. Per antro mačo pratęsimą „Chelsea” pelnė du įvarčius ir pirmą kartą klubo istorijoje žengė į Čempionų lygos finalą.

Iki kelionės į Maskvą „Chelsea” sužaidė 12 rungtynių, iš jų 6 laimėjo, 5 baigė lygiomis, 1 pralaimėjo. Komandos futbolininkai įmušė 19, praleido 7 įvarčius. Rezultatyviausias – 6 įvarčius pelnęs puolėjas Didier Drogba.

Staigmenų nebus

Pastaruosius ketverius metus Anglijos čempionate dėl apdovanojimų nuolat kovojantys klubai MU ir „Chelsea” pasidalijo po du čempionų titulus. Šiemet pergalę šventė Mančesterio futbolininkai. Jie turnyrinėje lentelėje tik dviem taškais aplenkė „Chelsea”.

Šį sezoną per tarpusavio dvikovas MU iškovojo dvi pergales sezono pradžioje, o „Chelsea” savo varžovus įveikė prieš kelias savaites vykusiose paskutinėse rungtynėse. Beje, prieš metus per Anglijos federacijos taurės finalą „Chelsea” nugalėjo MU. Tada lemiamą ir vienintelį mačo įvartį baigiantis pratęsimui pelnė Londono ekipos puolėjas D.Drogba.

Specialistai sutaria, kad šiose finalinėse varžybose pergalę lems nedidelės, bet reikšmingos smulkmenos. Abi komandos patikimai ginasi, pasižymi stipria vidurio saugų linija, o priekyje savo progos ieško pavojingi puolėjai. MU gynėjas Nemanja Vidičius geriausiai apibūdino būsimą finalo dvikovą: „Tarp mūsų nėra paslapčių. Žinome, kaip varžovai žaidžia, o jie žino mūsų žaidimą. Nesitikėkite daugybės įvarčių. Abi komandos sieks apsiginti ir tikėsis, kad būtent jų puolėjus tą dieną lydės sėkmė.”

Maskva rengiasi anglų antplūdžiui

Rusijos sostinės valdžia su nerimu laukia daugiatūkstantinės Anglijos klubų sirgalių armijos antplūdžio. Klubams buvo skirta po 21 tūkst. bilietų, bet prognozuojama, kad šiandien Maskvos gatvėse galima tikėtis išvysti per 50 tūkst. aistruolių. UEFA vadovai ir Rusijos vadovybė sutarė, jog į Maskvą keliaujantiems anglų sirgaliams vizų nereikės – jas atstos bilietas į finalą. Tai nereiškia, kad bilietų neturintys nuotykių ieškotojai negali vykti į Rusiją. Tiesiog tokiems keliauninkams teks mokėti už vizą, jiems gali kilti problemų ir dėl viešbučių rezervavimo. Tiesa, vargu ar šie pareiškimai sumažins užkietėjusių sirgalių norą išvysti įsimintinas rungtynes.

Vis dėlto tvarkos sergėtojai, pamokyti škotų sirgalių sukeltų neramumų per UEFA taurės finalą Mančesteryje, neslepia, kad visais būdais stengsis išvengti futbolo aistruolių siautėjimo. Tūkstantinėms vietos milicininkų pajėgoms Rusijoje padės ir specialiai varžyboms deleguoti policininkai iš Anglijos.

Siekiant sumažinti konfliktų galimybę rungtynių dieną atskridę anglų sirgaliai iš skirtingų oro uostų specialiai užsakytais autobusais bus vežami į stadioną, o iškart po mačo – vėl į oro uostus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.