Už tvoros liūtų daug

„Le Monde” (2008 05 08) rašo, kad 2007 metais Rusijoje sukurtos septynios valstybinės korporacijos ilgalaikiams projektams įgyvendinti. Kas tai? Korporacijos iš pradžių turi 100 proc. valstybės kapitalo, bet gali dalyvauti bendruose projektuose su privačiu kapitalu, pardavinėti akcijas ir aktyvus. Laikraštis cituoja: „Pamažu valstybė perduos toms korporacijoms aktyvus ir lėšas už 33 mlrd. dolerių. Trečdalis pinigų jau pervesta.”

Korporacijų netikrina valstybės auditas. Galime pažymėti, kad korupcijai tai patogu.

Ekonomistas M.Deliaginas sako: „Valstybinės korporacijos – idealus atradimas. Valstybė perduoda aktyvus, ir jie tampa korporacijų nuosavybe. Apskritai tai reiškia nemokamą valstybės nuosavybės ir lėšų privatizavimą.”

Buvęs Rusijos prezidentas dar anksčiau, kai ėjo savo pareigas, atvirai kalbėjo, kad artimiausiu metu šie holdingai bus visiškai privatizuoti. „Tokiais veiksmais, – rašo „Le Monde”, – V.Putinas, kaip būsimas vyriausybės vadovas, suformavo lyg ir lygiagretų ministrų kabinetą. Valdo savi.”

Lietuvoje jau girdėti panašių minčių, kad LEO LT mažins gyventojų poreikį turėti kokią nors Vyriausybę. O korporacijų modelis, kaip išdalyti arba užvaldyti valstybės turtą, tarsi matytas anksčiau, bet dabar gal efektyvesnis užmojų stambumu.

Vieną stambų daiktą energetikoje turėsime ir mes, piliečiai vartotojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.