Minsko laukia naujos sankcijos, jei padėtis žmogaus teisių srityje nepagerės

Jungtinės Valstijos gali įvesti naujas sankcijas Baltarusijai, jeigu Minskas nepagerins padėties žmogaus teisių srityje, pareiškė JAV reikalų Baltarusijoje laikinasis patikėtinis Jonathanas Mooreas (Džonatanas Muras).
„Sprendimas dėl tolesnių sankcijų bus priimamas Vašingtone, jeigu Baltarusijoje neįvyks pagerėjimo žmogaus teisių srityje”, – pareiškė J.Mooreas interviu laikraščiui „Vremia novotej”, paskelbtame antradienį.

„Santykių pagerėjimas įmanomas, jeigu pagrės padėtis žmogaus teisių srityje Baltarusijoje. Metų pradžioje, kai Minskas paleido į laisvę kelis politinius kalinius, atrodė, kad tai įvyks. Tačiau nuo vasario mes nematome teigiamų poslinkių”, – sakė diplomatas.

Pasak jo, trijų politinių kalinių paleidimą Vašingtonas vertins teigiamai.

„Dar neseniai šalyje buvo šeši politiniai kaliniai, po to vienas – Aleksandras Kozulinas, dabar jų yra trys”, – pažymėjo J.Mooreas.

Drauge jis pabrėžė, kad „demokratinių aktyvistų laisvė Baltarusijoje nėra derėjimosi objektas”.

J.Mooreas taip pat pažymėjo, kad JAV pripažįsta Baltarusijos ir Rusijos interesus vykdyti dvišalę politiką taip, kaip jos mano esant reikalinga.

„Tačiau pabrėžiame, kad JAV ragina laikytis Baltarusijos suvereniteto”, – sakė jis.

JAV ekonominės sankcijos Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belneftchim” galioja nuo 2007 metų lapkričio. Tada ekonominiai santykiai su „Belneftchim”, kaip juridiniu asmeniu, ir jo prekybos partneriais užsienyje buvo uždrausti Amerikos bendrovėms.

Kovo mėnesį JAV valstybės departamentas išplėtė sankcijas Baltarusijos bendrovėms, įtraukdamas į sąrašą valstybines įmones, įeinančias į koncerną „Belneftchim”, ir įmones, kuriose didžiąją dalį turi valstybė.

Baltarusija tada reagavo į ekonomines sankcijas reikalavimu sumažinti JAV ambasados Baltarusijoje darbuotojų skaičių iki penkių žmonių.

Gegužę JAV įvykdė Baltarusijos reikalavimą, ir 11 diplomatų išvyko iš Baltarusijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.