Baltijos jūroje per išminavimo operaciją nukenksminta dešimt sprogmenų

Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vykusios išminavimo operacijos metu karo laivai surado ir nukenksmino 10 sprogmenų, taip pat buvo rastos ir jūrlapiuose pažymėtos 2 nuskendusių laivų liekanos.
Tarptautinė išminavimo operacija MCOPLIT-2008 prasidėjo balandžio pabaigoje ir baigėsi praėjusį penktadienį.

Operacijoje dalyvavo devynių valstybių – Belgijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Gruzijos, Latvijos, Lietuvos, Olandijos, Prancūzijos ir Vokietijos – karinių jūrų pajėgų (KJP) atstovai, iš viso – 13 karo laivų ir 2 narų komandos. Jos metu ištyrus apie 420 kvadratinių kilometrų dugno metu buvo rastos ir sunaikintos nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų likusios 6 minos, 2 torpedos, 1 raketa ir 1 giluminė bomba, pranešė KAM.

Atliekant išminavimo darbus Lietuvai atstovavo minų paieškos ir nukenksminimo laivas „Kuršis” ir vadovavimo-aprūpinimo laivas „Jotvingis”. „Kuršis” surado ir sunaikino nuo Antrojo pasaulinio karo likusią torpedą.

Baltijos jūroje per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus buvo padėta apie 85 tūkst. įvairių rūšių minų.

Pasak KAM pranešimo, operacijos dalyviai liko patenkinti aptiktų ir nukenksmintų objektų skaičiumi. Jų teigimu, jei ir nebūtų rasta pavojingų objektų, tai taip pat būtų geras rezultatas, nes buvo pasiektas svarbiausias pratybų tikslas – ištirti iš anksto apibrėžtą jūros plotą ir įsitikinti, kad bet kokia veikla šiame rajone yra saugi.

Nuo 1996 metų operacijos MCOPLIT metu Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir ekonominėje zonoje aptikta, identifikuota ir nukenksminta apie 130 nuo dviejų pasaulinių karų pasaulinių karų likusių sprogmenų. Surinkti laivų duomenys apie jūros dugną naudojami topografinės informacijos atnaujinimui.

1996 metais MCOPLIT pradėjo organizuoti Švedija. Baltijos šalių KJP nuo pat pradžių aktyviai prisidėjo prie pratybų rengimo ir vykdymo. Kiekvienais metais jose dalyvaudavo vis daugiau valstybių.

Prieš šešerius metus MCOPLIT organizavimą perėmė trys Baltijos šalys. Kasmet vis kita valstybė priima operacijų dalyvius. Atsižvelgiant į tai, kurioje šalyje vyksta pratybos, atitinkamai keičiamas jų pavadinimas – MCOPLIT, MCOPLAT ir MCOPEST.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

2 atsiliepimai į "Baltijos jūroje per išminavimo operaciją nukenksminta dešimt sprogmenų"

  1. bigcatwar

    Minos pavadinimus turi o gal ir dimitrava galima isminuot pasijukim garsiai 👿

  2. bigcatwar

    😳 apmaudu kad kalbam kad kalbet.. KAM – aptikta, identifikuota kuom taburetes pagalba, speju 2009 jau neberasyte sprogmenu. Snekat byli snekat..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.