Abiturientams prasideda brandos egzaminai

Mokykliniu gimtųjų rusų, lenkų, baltarusių kalbos egzaminu pirmadienį prasideda brandos egzaminų sesija.
Egzaminus ketina laikyti daugiau kaip 48 tūkst. kandidatų. Tai šių metų bendrojo lavinimo mokyklų abiturientai, profesinių mokyklų mokiniai, suaugusiųjų mokymo centrų klausytojai, ankstesnių laidų abiturientai.

Šiemet organizuojama 12 valstybinių ir 19 mokyklinių brandos egzaminų. Norintieji gauti brandos atestatą, be privalomojo lietuvių kalbos egzamino, turės išlaikyti dar dviejų pasirinktų mokomųjų dalykų brandos egzaminus. Iš viso galima laikyti ne daugiau kaip 6 egzaminus. Šiemet abiturientai pasirinko laikyti vidutiniškai 3,5 brandos egzamino.

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, daugiausiai – daugiau nei 42,5 tūkst. – kandidatų laikys privalomąjį lietuvių gimtosios kalbos egzaminą. Kaip ir pernai, populiariausi iš pasirenkamųjų dalykų yra matematikos (33 tūkst. kandidatų), istorijos (27,5 tūkst.), anglų kalbos ( 23,5 tūkst.) egzaminai.

Antradienį moksleiviai laikys mokyklinį muzikologijos egzaminą, trečiadienį – gimtosios ir lietuvių valstybinės kalbos brandos egzaminus.

Šiais metais pakeista lietuvių gimtosios kalbos egzamino struktūra. Anksčiau iš dviejų dalių susidėjęs egzaminas sujungtas į vieną. Abiturientai 5 valandas truksiantį egzaminą laikys tą pačią dieną: iš pradžių 3 valandas rašys rašinį arba teksto interpretaciją, o po pusvalandžio pertraukos dar pusantros valandos atliks teksto suvokimo užduotis.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija baigsis birželio 13 dieną. Pakartotinė sesija truks nuo birželio 17 iki liepos 11 dienos.

Egzaminų sesijos metu tvarką žada padėti palaikyti ir policija. Ji žada aktyviau stebėti virtualią erdvę ir bandyti užkirsti kelią nelegaliam egzaminų užduočių platinimui.

Lietuvoje pastaraisiais metais dėl pardavinėjamų ir paviešinamų brandos egzaminų užduočių kilo ne vienas skandalas. Teisėsaugos pareigūnai buvo pradėję ikiteisminius tyrimus, tačiau kaltųjų taip ir nepavykdavo surasti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.