LFF taurė iškeliavo į Kauną

Šeštadienį Vilniaus „Žalgirio” stadione vyko finalinė 2008 metų LFF taurės varžybų dvikova – susitiko šalies čempionas FBK „Kaunas” ir Vilniaus „Vėtra”. Rungtynes 2:1 laimėjo „Kauno” futbolininkai. Jie ketvirtą kartą klubo istorijoje iškovojo LFF taurę.

Dauguma futbolo ekspertų prieš finalines rungtynes favoritais laikė kauniečius, o jie pasistengė šias prognozes patvirtinti žaidimu.

Įvartis čempionų nepalaužė.
Nuo pat dvikovos pradžios kauniečiai dominavo aikštėje, tačiau keli aktyviai žaidusio ekipos lyderio brazilo Rafaelio Ledesmos tolimi šūviai didelio pavojaus vilniečiams nekėlė. Tuo metu bene pirma rimtesnė „Vėtros” ataka kėlinio viduryje virto įvarčiu. Puikią kamuolio valdymo techniką pademonstravęs „Vėtros” legionierius Viačeslavas Sofronis kairiajame krašte suklaidino kelis varžovus, perdavė kamuolį į baudos aikštelę įbėgusiam Darvydui Šernui ir šis iš 10 metrų taikliai smūgiavo. Nors kauniečiai po įvarčio susigrąžino iniciatyvą, sostinės klubo futbolininkai drausmingai gynėsi ir nevengė rengti greitų kontrišpuolių.

Tačiau antro kėlinio pradžioje varžovai sudaužė „Vėtros” ramybę į šipulius. Bene aktyviausiai per pirmą kėlinį žaidęs R.Ledesma pakėlė kampinį prie „Vėtros” vartų, o kauniečių kapitonas Nerijus Radžius pasinaudojo vilniečių baudos aikštelėje kilusiu sąmyšiu ir pasiuntė kamuolį į vartus.

Sėkminga kėlinio pradžia įkvėpė „Kauno” futbolininkams pasitikėjimo. Jie vis tvirčiau ėmė kontroliuoti padėtį aikštėje. Žaidimas per antrą kėlinį tapo daug ramesnis, abi ekipos rungtyniavo atsargiai, nerizikuodamos, laukdamos varžovų klaidos.

Dramatiška atomazga

Vis dėlto kantrybės ir nervų dvikova buvo sėkmingesnė kauniečiams. Baigiantis rungtynėms jie surengė žaibišką kontrataką, per kurią „Kauno” puolėjas Mindaugas Grigalevičius dešiniuoju kraštu sugebėjo pabėgti nuo vilniečių gynėjų ir nuo galinės linijos preciziškai perdavė kamuolį komandos draugui. Laiku ir vietoje atsiradusiam R.Ledesmai teliko malonus formalumas – iš kelių metrų įridenti kamuolį į tuščius vartus. Priblokšti „Vėtros” žaidėjai dar mėgino kilti į paskutinį varžovų vartų šturmą, bet kauniečiai be didesnio vargo apsigynė.

Per kuklią apdovanojimų ceremoniją, surengtą po rungtynių, buvo įteikti prizai mačo teisėjams, geriausiems futbolininkams ir komandoms. „Vėtros” ekipoje geriausiu žaidėju pripažintas vartininkas Romanas Smiško, o „Kauno” komandoje gynėjas Tomas Kančelskis. Naudingiausiu visų rungtynių futbolininku išrinktas „Kauno” klubo legionierius Pascalis Mendy iš Senegalo. Pasibaigus mačui jis tvirtino, kad kauniečiai nusipelnė pergalės: „Manau, šiandien komanda sužaidė labai gerai. Džiugu, kad gavau naudingiausio žaidėjo apdovanojimą, bet toks yra mano darbas, į aikštę einu kovoti tik dėl pergalės. Tikiuosi, taip pat žaisime ir per čempionatą. Čia mūsų rezultatai nėra tokie geri. Mes privalome būti pirmojoje vietoje, ir ten būsime.”

Paskutinis ekipos persirengimo kambarį palikęs „Vėtros” kapitonas Gediminas Butrimavičius taip pat pripažino, kad šį kartą „Kaunas” buvo stipresnis: „Nors lemiamą įvartį praleidome rungtynių pabaigoje, iniciatyvą praradome kur kas anksčiau. Pralaimėjome aikštės viduryje, čia kauniečių saugai rungtyniavo stipriau. O nuo saugų žaidimo priklauso ir rezultatas. Tokia realybė, ir nėra čia ką daugiau komentuoti.”

Trenerių mintys

Pasibaigus LFF taurės finalo rungtynėms laimėtojų treneris Artūras Ramoška džiaugėsi pergale ir gyrė komandą, kad ji nesutriko po pirmo įvarčio ir atsitiesė per antrą kėlinį: „Buvo sunku ir liūdna dėl praleisto įvarčio. Mes, aktyviai pradėję rungtynes, patys suteikėme „Vėtrai” galimybę išsiveržti į priekį. Vis dėlto noriu padėkoti vaikinams, kad jie išlaikė kovos dvasią, nepalūžo ir pakreipė rungtynių eigą savo naudai. Esame labai patenkinti iškovoję taurę. Toks buvo mums iškeltas uždavinys, ir mes jį įgyvendinome.”

„Vėtros” vyriausiasis treneris Virginijus Liubšys per spaudos konferenciją sunkiai tramdė apmaudą dėl skaudaus pralaimėjimo paskutinėmis rungtynių minutėmis. „Taurės finalas retai būna gražus, dažniausiai jis būna labai įtemptas. Finale visada kovojama tik dėl pergalės, bet šiandien pralaimėjome lygias rungtynes. Apmaudu, kad antrą įvartį, galima sakyti, patys „atsivežėme”. Kėlėme kampinį prie varžovų vartų ir praleidome įvartį”, – kalbėjo jis.

„Vėtros” treneris pripažino, jog antrą kėlinį komandos žaidimą sukrėtė netikėti įvarčiai: „Per pertrauką perspėjau, kad pirmosios 10-15 minčių bus labai svarbios, kad privalome labai įdėmiai gintis, ypač standartinių situacijų momentais. Tačiau pirmą įvartį gavome po kampinio. Tai pakeitė rungtynių eigą ir mūsų komandos žaidimą. O per pratęsimą ketinome mesti į ataką Evaldą Razulį ir Edviną Blažį. Bet nespėjome. Galbūt ir žaidėjai per anksti patikėjo, kad bus pratęsimas.”

STATISTIKA

Vilniaus „Vėtra” – FBK „Kaunas” 1:2 (1:0).Įvarčiai: 25 min. Darvydas Šernas; 49 min. Nerijus Radžius, 89 min. Rafaelis Ledesma.

LFF taurės laimėtojai

1990 m. „Sirijus”, Klaipėda

1991 m. „Žalgiris”, Vilnius

1992 m. „Lietuvos Makabi”, Vilnius

1993 m. „Žalgiris”, Vilnius

1994 m. „Žalgiris”, Vilnius

1995 m. „Inkaras”, Kaunas

1996 m. „Kareda-Sakalas”, Šiauliai

1997 m. „Žalgiris”, Vilnius

1998 m. „Ekranas”, Panevėžys

1999 m. „Kareda”, Šiauliai

2000 m. „Ekranas”, Panevėžys

2001 m. „Atlantas”, Klaipėda

2002 m. „Kaunas”, FBK

2003 m. „Atlantas”, Klaipėda

2003 m.* „Žalgiris”, Vilnius

2004 m. „Kaunas”, FBK

2005 m. „Kaunas”, FBK

2006 m. „Sūduva”, Marijampolė

2007/2008 m. „Kaunas”, FBK

* 2003 metais pakito Lietuvos futbolo taurės turnyro sistema. Turnyras vyko nuo gegužės iki spalio (t. y. nuo rudens-pavasario sistemos pereita prie pavasario-rudens). 2007-aisiais vėl sugrįžta prie rudens-pavasario sistemos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.