Žemės drebėjimo ištiktą Pietvakarių Kiniją sukrėtė stiprus pakartotinis požeminis smūgis

Pietvakarių Kiniją anksti sekmadienį sukrėtė stiprus pakartotinis požeminis smūgis, kuris sutrikdė karštligiškas po griuvėsiais likusių žmonių paieškas ir pagalbą beveik penkiems milijonams su ligų ir potvynių grėsme susidūrusių žmonių.
Kai kurias labiausiai nuo pirmadienio žemės drebėjimo nukentėjusias Sičuano provincijos dalis šešios dienos po šios stichinės nelaimės sukrėtė 6 balų stiprumo pakartotinis požeminis smūgis.

Po pirmadienio popietę įvykusio 7,9 balo stiprumo drebėjimo, kuris pareikalavo maždaug 50 tūkst. žmonių gyvybių, įvyko daugiau kaip 20 pakartotinių požeminių smūgių, kurių stiprumas buvo 5 balai pagal Richterio skalę ar daugiau.

Regione visomis išgalėmis stengiamasi pasiekti daugiau kaip 10 tūkst. po griuvėsiais palaidotų žmonių. Sekmadienį buvo ištrauktas vienas žmogus, kuris po Beičuano miesto ligoninės griuvėsiais išbuvo 139 valandas, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Nors specialistai buvo perspėję, kad išgyvenimo tikimybė smarkiai sumažėja jau po trijų dienų, šeštadienį iš po griuvėsių buvo ištraukti dar mažiausiai 63 gyvi žmonės, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua”.

Tačiau ne visos gelbėjimo istorijos turi laimingą pabaigą. Vienas vyras, kuris iš griuvėsių buvo ištrauktas po 129 valandų ir kurio koją gelbėtojai turėjo amputuoti, sekmadienį ligoninėje mirė sustojus širdžiai, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Valstybinė televizija informavo, kad po praėjusią naktį įvykusio pakartotinio požeminio smūgio gelbėtojams paskelbta padidinta parengtis, nes baiminamasi, kad dėl galimų tolesnių smūgių gali nukentėti ir jie patys. Kol kas dar nenustatyta, ar yra nuo šio požeminio smūgio žuvusių ar nukentėjusių žmonių.

„Krituliai ir pakartotinis požeminis smūgis dar labiau apsunkino gelbėjimo pastangas”, – sakoma televizijos pranešime, bet plačiau nekomentuojama.

„Xinhua” nurodė, jog buvo patikrinti branduoliniai objektai ir „patvirtinta, kad jie yra saugūs ir kontroliuojami”.

Iki šeštadienio gelbėtojai pagaliau atkūrė susisiekimą sausuma su labiausiai nukentėjusiomis Beičuano ir Venčuano apygardomis – įveikė žemės nuošliaužas ir baigė remonto darbus.

Po drebėjimo praėjus beveik savaitei, pradeda aiškėti tikrasis siaubo mastas šiame kalnuotame regione, kurio Kinijos ekonominis augimas beveik nepaveikė. Dideli iššūkiai laukia ir ateityje, nes be namų liko daugiau kaip 4,8 mln. žmonių.

Pareigūnai taip pat stengiasi užkirsti kelią ligų protrūkiui, kurio riziką didina pūvanti 12,5 mln. gyvulių ir naminių paukščių maita.

Prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao) lankydamasis Sičuano provincijoje padėkojo užsienio šalių vyriausybėms ir organizacijoms, padėjusioms po šio žemės drebėjimo, kuris įvyko du mėnesiai po to, kai Tibete prasidėjo neramumai, sukėlę tarptautinį triukšmą prieš Pekino olimpines žaidynes.

Į šalį buvo įleistos pagalbos grupės iš Japonijos, Rusijos, Singapūro ir Pietų Korėjos, taip pat – iš Taivano ir Honkongo, tačiau pasiūlymai iš kitų šalių buvo atmesti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.