Atrasis bandymas atvėrė kelią į Pekiną

Gerokai trumpesnėse distancijose besispecializuojanti bėgikė Rasa Drazdauskaitė nutarė išmėginti jėgas įveikdama 42 km 195 m nuotolį. Ir neapsiriko: jau per antrąjį maratoną įvykdė olimpinį A normatyvą ir šią vasarą debiutuos olimpinėse žaidynėse Pekine.

Praėjusių metų spalio pabaigoje Frankfurte R.Drazdauskaitė bėgo pirmąjį maratoną. Jį įveikusi per 2.37:18 tarp 1562 moterų užėmė 10-ąją vietą ir įvykdė olimpinį B lygio normatyvą. Nuo A normatyvo tada skyrė tik 18 sekundžių.

Apetitu nesiskundžia

„Pirmajam maratonui nebuvau sutelkusi viso dėmesio, bėgau, kad pabandyčiau, – „Lietuvos žinioms” apie savo naujuosius iššūkius pasakoja 27-erių šiaulietė R.Drazdauskaitė. – Svarbiausia buvo įveikti nuotolį. Kai gerai pasisekė, apetitas pakilo. Su treneriu Česlovu Kundrotu nusprendėme, kad galiu bėgti dar geriau. Tad prieš antrąjį maratoną kėlėme tikslą – įvykdyti olimpinį A normatyvą. Ir pavyko.”

Šių metų balandžio pabaigoje vykusiame Hamburgo (Vokietija) maratone Rasa finišavo šešta – 2.31:59. Šis rezultatas ir atvėrė jai kelią į Pekino olimpiadą.

Svarbu nepersistengti

Kol kas R.Drazdauskaitė apie debiutą olimpiadoje nemąsto. „Tai bus mano pirmoji olimpiada, tačiau apie ją dar negalvoju, todėl nė kiek ir nesijaudinu, – neslepia sportininkė. – Kai nuvyksiu į Kiniją, tada ir pradėsiu jaudintis (juokiasi). Dabar svarbiausia – atsigauti ir gerai pasirengti žaidynėms.”

Vienas pasirengimo etapų Rasai buvo praėjusį savaitgalį Vilniuje vykęs trečiasis tarptautinis bėgimas „Bėkime kartu su Živile Balčiūnaite”, kuris kartu buvo ir atviras Lietuvos 10 km bėgimo plentu čempionatas. Jį tarp moterų laimėjo Ž.Balčiūnaitė, o praėjusių metų šio bėgimo nugalėtoja R.Drazdauskaitė, paskutinį ratą pradėjusi būdama pirmojoje pozicijoje, prastai pasijuto ir pasitraukė iš trasos.

Birželį Rasa ketina dalyvauti SELL (Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos) studentų sporto žaidynėse Helsinkyje, ten kroso varžybose bėgs 3 kilometrus. Dar startuos Europos taurės varžybose 5 km distancijoje. Po šių varžybų su treneriu vyks į treniruočių stovyklą Kirgizijoje. Ten rengsis olimpiadai.

Vėliau pradėsi, ilgiau bėgsi

R.Drazdauskaitė LŽ papasakojo apie pirmuosius savo maratonus.

– Ar tikėjotės taip greitai įvykdyti olimpinį normatyvą?

– Tikėjausi. Ir sau kartojau, kad turiu stengtis ir gerai įveikti nuotolį. Nesitikėjau, kad pirmame maratone bėgsiu taip gerai – 2.37:18. Iki normatyvo trūko tik 18 sekundžių, tad vėliau svarsčiau: būčiau žinojusi, būčiau jau per pirmąjį maratoną labiau pasistengusi. Bet per pirmąjį negalima nieko planuoti. Pagrindinis tikslas buvo įveikti distanciją.

– Kada sužinojote įvykdžiusi A normatyvą?

– Hamburgo maratone treneris vis šaukė, kad bėgu gerai ir ragino nelėtinti tempo. Finišuodama jau žinojau, kad man atsivėrė kelias į Pekino žaidynes.

– Tai gal gerokai anksčiau vertėjo pradėti bėgti maratonus, jei taip gerai sekasi?

– Negalima per anksti to pradėti. Reikia, kad organizmas subręstų. Bėgti maratoną rekomenduojama nuo dvidešimt penkerių metų. Kuo vėliau pradėsi – tuo ilgiau bėgiosi.

– Ar jaučiate malonumą bėgdama tokį ilgą nuotolį?

– Bėgti sunku (juokiasi). Įveikusi nuotolį jį keikiu, bet jei gerai nubėgu – širdžiai smagu. Svarbiausia – atsigauti po maratono. Iš pradžių bėgiojau trumpesnes distancijas, bet trūko greičio. Su treneriu pasitarėme, kad reikia išbandyti save pasirenkant ilgesnius nuotolius. Tyrimai rodo, kad mano organizmas linkęs ištverti ilgesnį ruožą. Dešimt kilometrų net sunkiau bėgti nei maratoną, nes juos įveikti reikia didesnio greičio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.