Indijos policija po bombų sprogimų analizuoja įkalčius

Indijos policija trečiadienį po septynių bombų sprogimų, kurie Džaipuro turguose nugriaudėjo beveik vienu metu ir pareikalavo mažiausiai 80 žmonių gyvybių, analizuoja įkalčius.
Mokyklos ir vyriausybinės įstaigos trečiadienį, kai vakarinė Radžastano valstija gedi žuvusiųjų, nedirba. Vienas sprogimas įvyko prie hinduistų šventyklos, kurioje tuo metu buvo daug žmonių.

Policija dėl šių išpuolių sulaikė vieną įtariamąjį, žurnalistams sakė Radžastano vidaus reikalų ministras Gulabas Chandas Kataria (Gulabas Čandas Katarija).

Turistų pamėgtame Džaipure, kuris yra 260 km nuo Delio ir garsėja savo rausvais fortais ir rūmais, dar daugiau kaip 150 žmonių per sprogimus buvo sužeisti.

Policija pranešė, kad septyni sprogimai nugriaudėjo vakare, beveik vienu metu. „Tai teroro išpuolis. (Žvalgybininkų) pranešimų apie tai nebuvo”, – sakė policijos generalinis direktorius A.S.Gillas (A.S.Gilas).

Vyriausybės pareigūnai dėl tokių išpuolių, kurių Indijoje pastaraisiais metais buvo nemažai, paprastai kaltina Pakistane įsikūrusius islamistų kovotojus.

Vidaus reikalų ministro pavaduotojas Shriprakashas Jaiswalas (Šriprakašas Džaisvalas) sakė, kad „už šias atakas atsakingi žmonės turi ryšių su užsieniu”, bet atsisakė konkrečiai nurodyti tradicinį Indijos priešininką Pakistaną.

Televizijos reportažuose iš populiaraus Džohrio turgaus, kur sprogo viena bomba, buvo matyti pirkinių krepšiai ir kruvini sandalai. Prie Hanumano šventyklos matėsi kraujo klanai, o tarp žuvusiųjų buvo 10 metų berniukas ir nuotaka raudonu sariu, pranešė „Press Trust of India”.

Pasak G.Ch.Katarios, bombos buvo padėtos ant dviračių, rikšų ar automobiliuose.

Premjeras Manmohanas Singhas pasmerkė šiuos išpuolius ir paragino laikytis rimties, o vyriausybė visoje šalyje paskelbė parengtį. Radžastano vyriausybė paskelbė gedulo dieną.

Atakos buvo įvykdytos gegužės 13-ąją, Indijai minint 10-ąsias Radžastane atliktų branduolinių bandymų metines, tačiau kol kas neaišku, ar išpuoliai su tuo susiję.

Pasak analitikų, islamo ekstremistų grupuotės bando padidinti tarpkonfesinę įtampą ir taip sužlugdyti Indijos ir Pakistano taikos procesą ir pakenkti šalies ekonomikai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.