G.Kirkilas užsitraukė socialdemokratų vadovybės nemalonę

Premjero Gedimino Kirkilo sprendimas siūlyti į švietimo ir mokslo ministro postą Algirdą Monkevičių sukėlė sumaištį socialdemokratų partijoje.
Premjero sprendimui pasirinkti A.Monkevičių didžiausios įtakos turėjo Prezidentūros nuomonė. Prezidentas Valdas Adamkus labai teigiamai atsiliepė apie šį kandidatą, rašo dienraštis „Vilniaus diena”.

„Tai išsilavinęs, inteligentiškas žmogus, kartą jau ėjęs šias pareigas, tad gerai žinomas visai visuomenei”, – sakė valstybės vadovas.

Neoficialiomis žiniomis, G.Kirkilui dairantis, kas galėtų tapti naujuoju ministru, Prezidentūros atstovai iškart leido suprasti, kad A.Monkevičiaus kandidatūra butų priimtiniausia, todėl V.Adamkus be abejonių ją patvirtintų.

Tačiau A.Monkevičius yra neseniai prie valdančiosios koalicijos prisijungusios Naujosios sąjungos (socialliberalų) pirmininko pavaduotojas. O švietimo ir mokslo ministro portfelis pagal koalicijos partnerių susitarimą iki šiol priklausė socialdemokratams.

Todėl valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas buvo nusprendęs išlaikyti savo rankose šią ministeriją. Partijos lyderis premjeras buvo įpareigotas ieškoti kandidatų tarp socialdemokratų.

Toks LSDP vadovybės sprendimo nepaisymas sukėlė kai kurių socialdemokratų pasipiktinimą premjero ir partijos lyderio veiksmais. Jie vadinami vienašališkais ir peržengiančiais įgaliojimų ribas. Neoficialiuose pokalbiuose kai kurie LSDP atstovai užsimena, kad itin didelį nepasitenkinimą G.Kirkilu reiškia jo pirmtakas premjero poste Algirdas Brazauskas.

„Kiek girdėjau, A.Brazauskas ypač pyksta dėl to, kad nevykdomas dar balandį priimtas partijos prezidiumo sprendimas skirti į švietimo ir mokslo ministrus socialdemokratą. Tas sprendimas nėra pakeistas, bet G.Kirkilas vienas nusprendė jo nesilaikyti. Be to, būdamas premjeras A.Brazauskas nebuvo patenkintas A.Monkevičiumi, nes šis neretai vykdė kitokią politiką, nei būdavo nusprendžiama valdančiojoje koalicijoje ir Vyriausybėje”, – pasakojo vienas pavardės nenorėjęs skelbti socialdemokratas.

Pasak A.Brazausko referentės, kadenciją baigęs Prezidentas vakar buvo labai užimtas, todėl kol kas nebus komentarų dėl G.Kirkilo sprendimo.Tačiau kiti LSDP prezidiumo nariai neslėpė nepasitenkinimo partijos lyderio veiksmais.

Seimo narė Birutė Vėsaitė teigė, kad po LSDP sprendimo niekas nepakeitė, todėl neaišku, kokiais motyvais remdamasis premjeras G.Kirkilas pateikė A.Monkevičiaus kandidatūrą.

„Partijos prezidiumas tam ir yra, kad būtų vykdomi jo sprendimai arba jie būtų keičiami to paties prezidiumo sprendimu”, – sakė B.Vėsaitė.

LSDP vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis taip pat teigė, jog prieš apsispręsdamas pateikti A.Monkevičiaus kandidatūrą G.Kirkilas turėjo sušaukti partijos prezidiumo posėdį, kuriame būtų svarstoma partijos pozicija. Pasak jo, naujo ministro paskyrimo klausimas bus keliamas LSDP suvažiavime, vyksiančiame kitą pirmadienį.

Į Kazachstaną su vizitu išvykęs G.Kirkilas kol kas nekomentavo A.Brazausko ir kai kurių LSDP prezidiumo narių prieštaravimų skirti švietimo ir mokslo ministru A.Monkevičių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.