Kai motiną atstoja teisėja

Prokurorams nusprendus kreiptis į teismą dėl patėvio nužudymu įtariamo Čekiškės vienuoliktoko suėmimo, jo motina teisme nepasirodė – pasak kaimynų, vakar ji laidojo buvusį sugyventinį, kuris jos sūnui sugadino gyvenimą.

Kauno apygardos prokuroras Andrius Kiuršinas, vadovaujantis šios nemažą atgarsį sukėlusios bylos tyrimui, prašė teismo suimti iki šiol jokių reikalų su teisėsauga neturėjusį aštuoniolikametį maksimaliam terminui – 3 mėnesiams. Tačiau Kauno rajono apylinkės teisėja Danė Vogulienė leido vaikiną laikyti už grotų tik dar vieną parą.

Žiniasklaida išprašyta.
Prokuroro pageidavimui nagrinėti jo prašymą už uždarų durų pritarė ir valstybės įtariamajam paskirta advokatė Violeta Naujokienė. A.Kiuršinas motyvavo tuo, kad tyrimas tik prasidėjo ir jo sėkmei gali pakenkti įtariamojo parodymų paskelbimas žiniasklaidoje. Įvykio liudytojai – tik įtariamojo šeimos nariai, kuriems įstatymais leidžiama neduoti parodymų, nukreiptų prieš artimąjį.

Prie teismo salės durų įtariamojo laukė tik žiniasklaidos atstovai – niekas daugiau neatėjo jo palaikyti, nors išvakarėse Gegužėnų apylinkėse, kur aštuoniolikametis gyvena, buvo ketinama rinkti parašus, kad teismas jo nesuimtų. Šios iniciatyvos ėmėsi vaikinuko bendramoksliai.

Prokuroras, prašydamas leisti suimti vienuoliktoką maksimaliam 3 mėnesių terminui, įrodinėjo, kad vaikinas gali pabėgti, slapstytis nuo gresiančios atsakomybės, trukdyti procesui. Už žmogžudystę gresia laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų.

Trūko kepenys

Advokatė prašė teismo nesuimti jos ginamojo. „Mano prašymo motyvas buvo įtariamojo duoti parodymai”, – žiniasklaidai teigė V.Naujokienė.

Prokuroras tik pasakė, kad įtariamojo parodymai, duoti per apklausą policijoje ir teisme, nesiskyrė. LŽ duomenimis, jų esmė – trenkęs kumščiu buvusiam motinos sugyventiniui Arvydui Leskauskui ne mažiau kaip 3 kartus per galvą, o šiam pargriuvus dar 2 sykius įspyrė į pilvą paties patėvio išprovokuotas – gindamasis.

Teismo medicinos specialistai konstatavo, kad 44 metų A.Leskauskas mirė trūkus kepenims. Kalbama, kad jis sirgo kepenų ciroze, ir įvykio metu vos pastovėjo ant kojų, nes nuo šeštadienio gėrė kartu su aštuoniolikamečio motina. Po įvykio ją apklausti nebuvo galimybės – moteriai nustatytas sunkus girtumas. Į nelaimės vietą pradėję rinktis žmonės rado ją miegančią.

Girtavimo pasekmė

Pirminiais duomenimis, tragiškai pasibaigusį konfliktą pradėjo aštuoniolikamečio motina. Šeštadienį, būdama neblaivi, ji pradėjo auklėti savo šešiolikametę dukrą. Seserį užstojo brolis. Tada įsikišo A.Leskauskas, kuris kaip visada išvijo vaikiną iš namų. Pernakvojęs pas kaimynus, sekmadienio rytą jis, manydamas, kad viskas nurimo, grįžo namo. Tačiau per naktį gėręs patėvis vėl jį išvijo. Anot sesers, A.Leskauskas, bėgdamas paskui posūnį, grasino jį užmušti. Buvo užsimojęs kumščiu, tačiau vaikinui pavyko išsisukti ir pirmam suduoti užpuolikui.

Tačiau prokurorai LŽ teigė jokių būtinosios ginties požymių šiuo atveju neįžvelgę. Turėtas galvoje gulinčiojo spardymas. „Pas mus visai nevertinama kito žmogaus gyvybė”, – teigė jie, kalbėdami apie visuomenės nuomonę dėl šio įvykio (ir apylinkių gyventojai, ir Čekiškės seniūnijos darbuotojai, ir visiškai šios šeimos nepažinoję žmonės, sužinoję apie įvykį iš žiniasklaidos, vakar buvo įtariamojo pusėje).

Renkami pinigai

Vakar Gegužėnų apylinkėse buvo renkami pinigai suimtajam ir jo šeimai, kurioje dar yra 2 nepilnamečiai vaikai. Kaip LŽ pasakojo viena akcijos iniciatorių – vietinės vaistinės buhalterė Elena Kukanauskienė, žmonės duoda ir po 50, ir po 100 litų. Beveik visi tai daro su ašaromis akyse.

Šiandien organizuojamas ir aštuoniolikamečio parvežimas iš areštinės. E.Kukanauskienė LŽ teigė leisianti vaikinuko šeimai laikinai pagyventi jai priklausančiame namuke, kuris šiuo metu išnuomotas 2 močiutėms. Joms bus pasiūlyta kita pastogė. „Tačiau turbūt pirmiausia vešim vaikiną psichologams – dabar jam labiausiai reikia jų pagalbos”, – dalijosi planais E.Kukanauskienė.

LŽ duomenimis, apie psichiatrinės ekspertizės skyrimą aštuoniolikamečiui mąsto ir teisėsaugininkai. Jeigu būtų nustatyta, kad nusikaltimą jis padarė afekto būsenos, įtarimą būtų galima perkvalifikuoti į nužudymą labai susijaudinus, už ką gresia laisvės atėmimas iki 6 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.