Seimas kviečia tarptautinę bendruomenę aktyviau veikti siekiant išsaugoti Gruzijos teritorinį vientisumą

Seimas po ilgų diskusijų pritarė griežtesniam iš svarstytų dviejų pareiškimų, kuriuo tarptautinė bendruomenė kviečiama aktyviau veikti siekiant išsaugoti Gruzijos teritorinį vientisumą.
„Seimas (…) kviečia Europos Sąjungos ir NATO valstybių vyriausybes bei tarptautinę bendruomenę, atsižvelgiant į Europos Sąjungos deklaruojamus tikslus prisidėti prie konfliktų sprendimo Pietų Kaukaze ir NATO įsipareigojimus skatinti stabilumą, pažangą ir bendradarbiavimą regione, dar aktyviau veikti siekiant išsaugoti Gruzijos teritorinį vientisumą”, – teigiama pareiškime, už kurį balsavo 33 parlamentarai. Keturi balsavo prieš, 12 susilaikė.

Pareiškime Seimas taip pat „ragina Rusijos Federacijos Valstybės Dūmą ir šalies vadovybę susilaikyti nuo veiksmų, kurie gali pažeisti Gruzijos suverenumą, kelti grėsmę šios šalies teritoriniam vientisumui bei regiono saugumui ir stabilumui”.

Gruzija ir Rusija jau daugiau nei dešimtmetį nesutaria dėl Gruzijai priklausančių separatistinių teritorijų – Pietų Osetijos ir Abchazijos – kontrolės. Rusija taip pat priešinasi Gruzijos siekiui tapti NATO nare. Pastaruoju metu šių šalių santykiai tapo itin įtempti ir Maskvai, ir Tbilisiui kaltinant vienas kitą karinėmis provokacijomis.

Lietuva remia Gruzijos integraciją į Vakarų struktūras, plėtodama ES Kaimynystės politiką ir ragindama NATO nares suteikti Gruzijai galimybę imtis įgyvendinti narystės Aljanse veiksmų planą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.