Europos Komisijos prezidentas sveikina ES ministrų susitarimą Vilniuje

Europos Komisijos prezidentas pasveikino sekmadienį Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų Vilniuje pasiektą susitarimą, leisiantį Lietuvai atsisakyti prieštaravimų ES ir Rusijos derybų pradžiai.
„Būtų gerai, jei visos valstybės narės dabar pritartų derybų su Rusija pradžiai”, – sakė Meksikoje besilankantis Jose Manuelis Barroso (Chose Manuelis Barosas).

„Europos Komisija prašė valstybių narių suteikti mandatą deryboms su Rusija dėl naujo strateginės partnerystės susitarimo. Rusija yra labai svarbus partneris Europai”, – pridūrė jis.

Lietuva balandžio pabaigoje vetavo ES ir Rusijos derybų pradžią ir pareikalavo, kad derybų mandate būtų atspindėti ir Lietuvos interesai. Lietuva siūlė į derybų mandatą įtraukti energetinio saugimo problemos, Rusijos įsipareigojimą bendradarbiauti tiriant Sausio 13-osios ir Medininkų žudynių bylas, „užšaldytų konfliktų sprendimą Gruzijoje ir Moldovoje.

Praėjusį sekmadienį Vilniuje vykusiose derybose tarp Lietuvos, Švedijos, Lenkijos ir ES pirmininkaujančios Slovėnijos užsienio reikalų ministrų susitikime buvo susitarta, kad Lietuvos keliami reikalavimai bus atspindėti priede prie mandato deryboms su Rusija.

Šiam susitarimui dar turi pritarti kitos 23 ES narės.

ES tikisi pradėti derybas su Rusija per aukščiausio lygio susitikimą, kuris vyks Rusijoje birželio 26-27 dienomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.