Statybininkai dažnai pažeidžia požeminius elektros kabelius

Vien bendrovės VST aptarnaujamame regione per keturis šių metų mėnesius užfiksuoti 36 požeminių kabelių pažeidimo atvejai. Šiais metais be elektros jame buvo palikta daugiau nei 12 tūkst. elektros energijos vartotojų. Didžioji jų dalis – Kauno ir Klaipėdos regionuose.

Pernai Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionuose užfiksuoti 69 atvejai, kai per žemės kasinėjimo darbus buvo pažeisti kabeliai. Dėl tokio statybininkų neapdairumo elektros tiekimas buvo nutrūkęs beveik 27 tūkst. VST klientų. Daugiausiai kabelio pažeidimų buvo Kauno regione – net 22 atvejai.

VST primena, kad žemės kasinėjimo darbams būtini leidimai, o juos statybų bendrovės turi derinti su specialistais, galinčiais tiksliai nurodyti po žeme esančių elektros kabelių linijas.

„Žemės kasinėjimo darbai atliekami chaotiškai ir labai neatsakingai. Statybų bendrovės nepasirūpina tokiems darbams būtinais leidimais, nederina kasinėjimo darbų, ignoruoja elektros tiekėjų perspėjimus elektros įrenginių apsaugos zonose laikytis saugos reikalavimų”, – teigia VST Elektros tinklo tarnybos direktorius Rytis Borkys. Dėl leidimo kasinėjimo darbams reikia kreiptis į miesto, kuriame bus atliekami darbai, savivaldybę, o numatytus darbus suderinti su specialistu.

Anot R. Borkio, nesuderinus kasinėjimo darbų ar sąmoningai nepaisant saugos reikalavimų, galima tikėtis nelaimės ar rimtų sutrikimų. Praėjusią vasarą dėl požeminio kabelio pažeidimo įvyko avarija Palangos elektros pastotėje – tuomet be elektros sezono įkarštyje liko maždaug 5 tūkst. palangiškių ir miesto svečių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.