Ieškoma kandidatų į Aukščiausiojo Teismo pirmininko postą

Prezidentūra pradeda aktyviai dairytis kandidato, netrukus turėsiančio pakeisti kadenciją baigiantį Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininką Vytautą Greičių.
Neoficialiai pripažįstama, kad pretendentų į AT vadovo pareigas paieškos nėra lengvos. Kaip tik dabar vyksta naujų AT teisėjų paskyrimo procesas. Trūksta dar šešių teisėjų. Tris jau kitą savaitę Seimas turėtų patvirtinti. Dar trijų naujų teisėjų paskyrimo klausimas turėtų būti išspręstas iki gegužės pabaigos, rašo dienraštis „Vilniaus diena”.

Tik tuomet iš viso AT teisėjų korpuso prezidentas Valdas Adamkus galės pasirinkti kandidatą į šio teismo pirmininkus. Tikėtasi, kad V.Greičių galėtų pakeisti buvęs AT teisėjas Valentinas Mikelėnas.

Prieš dvejus metus jis atsistatydino iš teisėjų, pareiškęs, kad taip daro „vedamas pilietinio intereso”. Advokatu tapusį V.Mikelėną parėmė prezidentas V.Adamkus. Todėl manyta, kad šis teisės profesorius galėtų pakeisti V.Greičių AT pirmininko poste. Tačiau V.Mikelėnas atsisakė galimybės grįžti į AT ir imtis jam vadovauti. Tai privertė Prezidentūrą dairytis kitų galimų kandidatų.

Teisininkų sluoksniuose spėliota, kad galbūt į AT pirmininkus bus pasiūlyta buvusio Konstitucinio Teismo pirmininko Egidijaus Kurio kandidatūra. Tačiau ir jis pats, ir prezidentūros atstovai tai neigia.

Kaip dar vienas galimas kandidatas minimas dabartinis AT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Jonas Prapiestis.

Neoficialiuose pokalbiuose Prezidento komandos žmonės užsimena, kad surasti kandidatą į AT pirmininkus nėra lengva. Primenama, kad AT Civilinių bylų skyriaus vadovo klausimas nebuvo išspręstas maždaug dvejus metus, nes irgi sunkiai sekėsi rasti, kas galėtų eiti šias pareigas.

V.Greičiaus skirti dar vienai kadencijai V.Adamkus nėra linkęs, nors įstatymai tai leistų padaryti. Dabartinis AT pirmininkas kaltinamas nepagrįstomis ir pernelyg didelėmis ambicijomis, nepakankama teismų sistemos veiklos priežiūra ir iškilusių teisinių problemų sprendimo stoka, taip pat konfliktais su kitomis aukščiausiomis teisminėmis institucijomis -Konstituciniu Teismu bei Vyriausiuoju administraciniu teismu.

V.Greičiaus kadencija baigsis liepą. Jeigu iki to laiko prezidentas neras tinkamo kandidato ir nepateiks jo Seimui svarstyti, tuomet dabartinis AT pirmininkas toliau laikinai eis pareigas. Prezidentūroje neatmetama galimybė, kad pamaina V.Greičiui bus surasta jau išrinkus naują Seimą.

Kaip ir kitų teisėjų perkėlimo atveju dėl naujojo AT pirmininko paskyrimo prezidentas pirmiausia turės atsiklausti Teisėjų tarybos. Jos pirmininkė Laima Garnelienė tvirtino kol kas neturinti V.Adamkaus prašymo apsvarstyti vieną ar kitą kandidatūrą į AT vadovus.

Tikimasi, kad Prezidento teikimą dėl naujo AT pirmininko Teisėjų taryba gaus birželį.

Šį rudenį baigiasi ir Vyriausiojo administracinio teismo pirmininko Virgilijaus Valančiaus kadencija. Vietoj jo naujas teismo vadovas turėtų būti paskirtas jau susirinkus naujos kadencijos Seimui.

Teisėjų taryba kol kas neturi teikimo apsvarstyti kandidatūros, pakeisiančios V.Valančių. Tačiau neoficialūs šaltiniai prezidentūroje patvirtina, kad vietoj jo tikriausiai bus siūlomas skirti Vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Romanas Klišauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Ieškoma kandidatų į Aukščiausiojo Teismo pirmininko postą"

  1. SVEČIAS

    AŠ NORIU BŪTI AUKŠČIAUSIOJO TEISMO PIRMININKAS. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.