Vilniaus žemė dalinama į saviškių rankas

Į korupcijos skandalą įsivėlusią ir ant plauko kabančią Vilniaus valdžią remiantys Lenkų rinkimų akcijos atstovai pamaloninti brangiais sklypais sostinėje.
Vilniaus mero Juozo Imbraso vadovaujama savivaldybės tarybos kolegija ketvirtadienį patvirtino Miesto plėtros departamento suformuotus tris žemės sklypus Lazdynuose, šalia planuojamo nugriauti savivaldybei priklausančio Lazdynų baseino ir parodų centro „Litexpo”, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

Teigiama, jog į daugiau kaip 3 hektarų suplanuotus sklypus pretenduoja kelios dešimtys buvusių savininkų. Tarp šių pretendentų – Lenkų rinkimų akcijos lyderio Valdemaro Tomaševskio motina Jadvyga, šio parlamentaro giminaičiai, taip pat – Vilniaus mero patarėjas Jaroslavas Kaminskis.

Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė tikino, jog į šiuos sklypus pretenduoja nemažai buvusių savininkų. Vieni pretendentai yra buvusių Šeškinės rėžinio kaimo gyventojų teisių paveldėtojai. Tačiau yra ir tokių, kurie yra perpirkę teisę į nuosavybę šioje vietoje.

R.Rudukienė patvirtino, kad tarp pretendentų yra ir V.Tomaševskis. Jis taikosi į 50 arų žemės sklypą.

Miesto plėtros departamento suformuoti ir tarybos kolegijos patvirtinti sklypai bus perduoti Vilniaus apskrities viršininko administracijai. Ji toliau spręs, kaip bus dalijama ši žemė. Gali būti, kad ketvirtadienį skubiai priimtas savivaldybės sprendimas gali įstrigti. Mat jau išlindo įtarimų dėl jo teisėtumo.

Abejojama, ar įtakingų savininkų spaudžiamas Miesto plėtros departamentas galėjo atrėžti žemės sklypus Lazdynuose – jie laikomas urbanistiškai užbaigtu rajonu. Teigiama, kad miesto bendrajame plane yra nuostata, jog šiame rajone negali būti formuojami nauji sklypai, o visuomenės poreikiams reikalinga laisva žemė turėtų būti išperkama iš buvusių savininkų.

V.Tomaševskis „Lietuvos rytui” tvirtino, kad į sklypą Lazdynuose pretenduoja ne jis, o jo motina. Parlamentaras tikino, kad jo šeimos pretenzijos į žemę sostinėje – teisėtos. Anot politiko, buvusiame Šeškinės rėžiniame kaime (nuo parodų centro – televizijos bokšto link) jo seneliui priklausė apie dešimt hektarų žemės.

V.Tomaševskis piktinosi, jog nenorima grąžinti žemės mieste buvusiems savininkams aiškinant, kad ji reikalinga visuomenei.

Vilniaus mero Juozo Imbraso vadovaujamai savivaldybės kolegijai, kuri priėmė sprendimą dėl sklypų, dar priklauso jo partijos bendražygiai „tvarkiečiai” Leonas Andrejauskas, Gediminas Rudžionis, Jonas Juodka, areštinėje laikomas Evaldas Lementauskas, taip pat socialdemokratas Juras Požela, Liberalų sąjūdžio atstovas Vidmantas Martikonis ir konservatorius Gediminas Švilpa.

Net trys kolegijos nariai priklauso Lenkų rinkimų akcijai – Juzefas Kvetkovskis, Michalas Mackevičius ir vicemeras Arturas Liudkovskis. Jis atsakingas už Miesto plėtros departamento veiklą.

Nacionalinės žemės tarnybos duomenimis, iki šių metų balandžio 1 dienos 6371 pilietis yra pateikęs prašymus atkurti žemės nuosavybę Vilniuje.

718 asmenų yra atkurta nuosavybė į visą pageidautą žemės plotą. Šie žmonės valdo tik 13,53 proc. ploto, kurio nori visi prašytojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.