Sunkvežimiai aplenks greitkelius

Nuo liepos 1-osios Lenkijoje ketinama panaikinti mokestį, kurį vežėjai moka už naudojimąsi šalies keliais. Dėl to vairuotojams teks mokėti ir už kelionę greitkeliais. Apie naujoves Lietuvos verslininkai nieko nežino.

Nusipirkę vadinamąją vinjetę sunkvežimių ir autobusų vairuotojai nemokėdami daugiau jokio mokesčio gali važinėti visais Lenkijos keliais, įskaitant ir mokamus greitkelių ruožus. Tačiau šios lengvatos netrukus dings. Šalies kaimynės valdžia jau patirtino Infrastruktūros ministerijos pasiūlytas Kelių transporto įstatymo pataisas.

Taigi vietoj dabar 2,5 tūkst. zlotų (apie 2,6 tūkst. litų) kainuojančios metinės vinjetės sunkiasvorio transporto vairuotojai turės mokėti už kiekvieną kelionę greitkeliu.

Lenkijos vežėjai jau kelia vėją, nes už tiek, kiek kainuoja metinė vinjetė, mokamais greitkeliais jie galės pervažiuoti vos keliolika kartų. Vairuotojai grasina rinktis vietinius sunkiajam transportui nepritaikytus kelius. Šie užplūdus sunkvežimių srautui po poros metų būtų visiškai sugadinti, o jų remontas valstybei per metus kainuotų apie 700 mln. zlotų (apie 728 mln. litų). Tačiau Lietuvos vežėjai ramūs. Jie įsitikinę, kad dviejų mokesčių būti negali, mat lietuvių vairuotojai moka už naudojimąsi bet kokiais kaimynų keliais.

„Vietoj vinjetės jie (Lenkijos valdžia – red. past.) žada kažką kita, bet kol kas jokios konkrečios informacijos neturime. Žinome tik tiek, kad jas planuojama panaikinti. Skambinome į Lenkijos vežėjų asociaciją, bet jie irgi nieko nežino”, – sakė Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Jis taip pat įsitikinęs, kad taip greitai, kaip planuojama, esminių pokyčių neturėtų įvykti. Mat tarp šalių pasirašytas susitarimas ir prieš pakeisdama kelių mokesčius ar su tuo susijusius įstatymus Lenkija privalo Lietuvą ir kitas šalis informuoti bent prieš pusmetį.

„Mokesčiai už naudojimąsi Vokietijos keliais buvo derinami dvejus metus, o lenkai staiga paskelbia, kad nuo liepos dings vinjetės. Jie negali padaryti taip, kad apie naujus mokesčius sužinosime tik atvažiavę. Kaip mes atsiskaitysime? Kada, kur, kiek mokėsime? Mes nieko nežinome”, – klausimus kėlė A.Kondrusevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.