Ugniagesiai ragina neardyti radioaktyvių talpyklų – jos gali būti pavojingos

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja gyventojus, jog radę Lenkijoje pavogtus ar panašius konteinerius ar talpyklas su ženklais, perspėjančiais apie jonizuojančiąją spinduliuotę, jokiu būdu jų neardytų ir neatidarytų, nesistengtų pasipelnyti priduodami į metalo laužo supirktuves.
Radusius konteinerius prašoma nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba 01. Smulkesnę informaciją galima gauti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente ir Radiacinės saugos centre.

Gegužės 5 dieną Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija gavo pranešimą iš Europos Bendrijos apie iš vienos Lenkijos kompanijų dingusius 12 jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių su radioaktyviuoju kobaltu-60.

Informacija apie įvykį buvo perduota Radiacinės saugos centrui.

Balandžio 24 dieną du dingusius šaltinius Lenkijos policija rado Lenkijos teritorijoje, Silezijos vaivadijoje, netoli pietinės Lenkijos sienos su Čekija. Antradienį Lenkijoje buvo surasti dar 8 šaltiniai. Kur yra dar du pavogti šaltiniai, nežinoma.

Siekdamas užkirsti kelią, kad Lenkijoje dingę jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai nepatektų į Lietuvos teritoriją ir būtų apsaugoti gyventojai, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas ketvirtadienį sušaukė visų atsakingų institucijų darbuotojų posėdį.

Jame dalyvavo Policijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Valstybės saugumo departamento, Radiacinės saugos centro ir Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro atstovai.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, posėdyje buvo aptarti tolesni prevenciniai veiksmai. Apie juos bus informuoti visų atsakingų tarnybų teritoriniai padaliniai.

Žinia apie Lenkijoje dingusius jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius neturėtų kelti ypatingo nerimo – šaltiniai yra specialiuose apsauginiuose švininiuose konteineriuose, todėl jonizuojančiosios spinduliuotės lygis aplink konteinerius su sandariai uždarytais jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais paprastai neviršija gamtinio jonizuojančiosios spinduliuotės fono lygio.

Tačiau jeigu šaltinis iš konteinerio būtų išimtas, net kelių metrų atstumu nuo šaltinio dozės galia gali šimtus kartų viršyti natūralų gamtinį jonizuojančiosios spinduliuotės fono lygį. Tai sąlygotų nepageidautiną žmonių apšvitą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.