Prezidentas išimties tvarka dvasininkui S.Žiliui suteikė Lietuvos pilietybę

Prezidentas Valdas Adamkus pasirašė dekretą, kuriuo Lietuvos pilietybę išimties tvarka suteikė popiežinėje Šv.Kazimiero kolegijoje Romoje dirbančiam lietuvių kilmės monsinjorui kunigui Stasiui Žiliui.

Tokį sprendimą valstybės vadovas priėmė atsižvelgęs į aktyvią kunigo veiklą telkiant lietuvių bendruomenes išeivijoje, puoselėjant tautiškumą bei saugant lietuvybę, jo glaudžius ryšius su Lietuva, pranešė Prezidento spaudos tarnyba.

Prezidentui suteikti pilietybę S.Žiliui išimties tvarka taip pat rekomendavo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos atstovas Lietuvoje Gabrielius Žemkalnis, popiežinės Šv.Kazimiero kolegijos rektorius kunigas Petras Šiurys, Lietuvos ambasadorius Italijoje Šarūnas Adomavičius.

S.Žilys nuo 1959 metų dirba popiežinėje Šv. Kazimiero kolegijoje Romoje, kuri ilgus dešimtmečius buvo vienas svarbiausių lietuvybės centrų išeivijoje. Dvasininkas daug prisidėjo rengiant Jono Pauliaus II vizitą į Lietuvą.

Kunigas yra publikavęs keletą teologinių knygų lietuvių kalba, kurios į okupuotą Lietuvą būdavo atgabenamos ir platinamos nelegaliai. Be to, jis vertinamas kaip poezijos vertėjas ir dailininkas.

Pagal įstatymus, Lietuvos Respublikos piliečio teisės ir pareigos atsiranda tik asmeniui prisiekus Lietuvos Respublikai.

S.Žilys tapo antruoju užsienio šalies piliečiu, gavusiu Lietuvos pilietybę išimties tvarka po maždaug ketverių metų pertraukos. Pirmajam pernai spalį ji buvo suteikta avangardinio kino pradininkui Jonui Mekui.

Lietuvos pilietybės suteikimui išimties tvarka keliami griežti reikalavimai, o šis klausimas tapo ypač jautrus po rusų verslininko Jurijaus Borisovo pilietybės istorijos skandalo.

Tuometinis prezidentas Rolandas Paksas netrukus po inauguracijos 2003 metų žiemą savo dosniausiam rinkimų kampanijos finansiniam rėmėjui J.Borisovui išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę.

Vėliau Konstitucinis Teismas išnagrinėjo R.Pakso pasirašyto dekreto dėl pilietybės suteikimo J.Borisovui konstitucingumą ir pripažino, kad, suteikdamas pilietybę, R.Paksas vadovavosi ne valstybės, o savo asmeniniais interesais, todėl pažeidė Konstituciją ir įstatymus.

Pilietybės J.Borisovui suteikimas tapo vienu iš apkaltos R.Paksui pagrindų.

Po to buvo prabilta, kad turėtų būti atidžiau tikrinami asmenys, prašantys pilietybės išimties tvarka, o prezidentas, suteikdamas ją, turėtų prisiimti visą atsakomybę už tokį savo sprendimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Prezidentas išimties tvarka dvasininkui S.Žiliui suteikė Lietuvos pilietybę"

  1. Tremtinys, kaip ir jus tik be Lietuvos pilietybes

    Prezidente, tam dvasiskiui tikrai nereikia Lietuvos pilietybes, nes Vatikanas ji apsaugoja nuo visko. Taigi, jus rupinkites tikrais Lietuviu kilmes zmonemis,kuriais siuo metu nei jus , nei kita vykdomoji valdzia visai nesirupina. JUSU KADENCIJA, ACIU AUKSCIAUSIAM , PAGALIAU EINA PRIE GALO. USIENYJE YRA DAUG LIETUVOS KILMES PILIECIU, KURIE GRIZE I LIETUVA GALETU PADARYTI TAI, KO JUS NEISTENGETE PADARYTI. JUS NEISTENGETE SUFORMUOTI SAZININGA LIETUVOS VALDZIA!!!!!!!!!APGAUBETE SAVE LENKE / PATAREJA, SUTEIKETE BORISLOVUI LIETUVOS PILIETYBE, APDOVANOJOTE MEDALIAIS IR DABAR NORITE PASIIMTI SAVO ZAISLA ATGAL.O KAIP REIKALAI SU USPASKIU????? KOKIOS VALSTYBES PILIETIS JIS YRA???????? O KAIP PETRIKO /VAGIES REIKALAI???? AR IR JAM SUTEIKSITE LIETUVOS PILIETYBE????? PREZIDENTE, BUTU GERAI, KAD I MUSU KOMENTARUS IR TUOS KLAUSYMUS ATSAKYTUMET.

  2. Prezidente, kodel remiate vatekano mafija

    Prezidente, kaip jus nesusimastote, zengdamas toki svarbu zingsni. Jus tiesiogei padedate Vatekano mafijai. Uz zmoniu suaukotus pinigais, beveik visame pasaulyje Vatekanas statosi sau nekilnojama turta. Taip atsitiko su Amerikos Jaunimo centru. Kada lietuviai pabande parduoti si centra ir uz gautus pinigus pasistartyti reikalingus pastatus Lemonte, pasirodo visas Jaunimo centras priklauso Vatekanui, Gave tokia zinia Amerikos lietuviu visuomene yra pasipiktinusi Vatekano afioromis. Ir dabar Vatekana ir jo vadova Popieziu nori patraukti i teisma, kur butu atstatytas teisingumas
    Lietuva Pagoniu krastas, ir Lietuvoje Vatekano mafijai neturetu buti vietos.
    I dieva zmones tegu tiki kaip kas nori, bet tik be Vatekano zukliku.

  3. Pries kunigus

    Backys savo rekomendacijas turtu duoti kunigams, kad netvirkintu vaikus. O kas liecia politika, tam yra normalus zmones, o ne kunigai…….. Prezidentas turi dar siek tiek geru / protingu, normaliu zmoniu kas jam patars.

  4. :(

    Tyla gera byla – rašykit kiek tik norit. Kada gi suprasit kas čia vyksta? Ką? 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.