Ranka užpildytos deklaracijos virsta šifrais

Tvarkydami gyventojų užpildytas deklaracijas mokesčių inspektoriai randa ir nagų laku suklijuotų, ir net varžtais suveržtų dokumentų

Deklaracijų priėmimo terminas baigėsi užvakar, tačiau Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai dar kelias dienas praleis tarp popierių kalnų. Druskininkuose įsikūrusiame VMI Deklaracijų tvarkymo skyriuje dokumentai paskutinį kartą peržiūrimi ir kruopščiai patikrinami, kad deklaruojami tūkstančiai dėl ne vietoje padėto kablelio nevirstų milijonais.

Dėl neatidumo – kaltinimai

Deklaracijos intensyviai tvarkomos jau porą mėnesių, tačiau dabar Druskininkus užplūdo paskutinė ir bene didžiausia deklaracijų banga.

Nors šiemet pajamas ir turtą daugelis gyventojų deklaravo elektroniniu būdu, į skyrių iš visos Lietuvos plaukia tūkstančiai ranka užpildytų dokumentų. Neretas jų – su klaidomis. Tarp taisytinų deklaracijų dažniausiai pasitaiko ne iki galo užpildytų dokumentų. Būna ir kuriozinių situacijų. Pavyzdžiui, ne vietoje padėtas kablelis pajamas gali padidinti nuo 10 tūkst. iki 10 mln. litų.

„Tokių atvejų yra buvę. Žmonės suklysta per neatidumą. Atrodo, kablelis – nieko baisaus, bet dokumente tai vienu ar dviem nuliais didesnės pajamos arba nuslėptas turtas. Inspektoriai gaišta laiką tikrindami suklydusio asmens ar įmonės duomenis. Bet jeigu ir mes praleidžiame tokią klaidą, o vėliau įmonėje atliekamas auditas, gali kilti rimtų problemų, grėsti net kaltinimai sukčiavimu”, – pasakojo VMI Deklaracijų tvarkymo skyriaus vedėjas Tomas Čepulis.

Nagų lakas segtukų nepakeis

VMI darbuotojai pripažįsta, kad tvarkyti deklaracijas – nelabai gerai mokamas ir gana nuobodus darbas. Vis dėlto atidarę dėžes su deklaracijomis inspektoriai neretai nusikvatoja. Kai kurių dokumentų lapai būna suklijuoti nagų laku, suveržti varžteliais, kiti – įrišti kaip diplominiai darbai.

„Jei tokių deklaracijų pasitaikytų vos viena kita, būtų linksma, bet tokias žmonės siunčia nuolatos. Po kurio laiko tai jau tampa nejuokinga, nes skeneris labai nenoriai skaito tokius lapus, tad esame priversti iššifruoti ir perrašyti juos ranka”, – nesišypsodamas pasakojo T.Čepulis.

Padriki lapai – galvos skausmas

Be to, nemažai deklaracijų priedų atsiskiria nuo pagrindinių lapų, išsibarsto kelionėje ar pan. Kitos būna blogai užpildytos arba jose privelta klaidų. Tokios dedamos į atskirą stirtą, o vėliau ieškoma pasimetusių lapų ir bandoma taisyti klaidas.

Ant kiekvieno deklaracijos lapo nurodomas asmens kodas, tad juos rasti beveik visada įmanoma. Tačiau tokių pasimetusių lapų kiekvieną dieną būna dešimtys arba net šimtai, ir toks darbas atima nemažai laiko.

Dokumentai, kurių neįmanoma sutvarkyti vietoje, – vadinamosios kritinės deklaracijos – siunčiami atgal į teritorinius VMI skyrius ir ten tikslinami.

Du milijonai puslapių

Deklaracijos atsiduria skaitmeniniame archyve, kai kiekvienas lapas pažymimas brūkšniniu kodu, nuskenuojamas. Tiesa, nuskenuotos popierinių deklaracijų kopijos nekaupiamos. Kompiuterinė sistema skenuotus lapus paverčia atitinkamo formato skaitmeniniais dokumentais. Kasmet sutvarkoma 2–3 mln. puslapių. Dalį jų į kompiuterį tenka suvesti ranka. Mat dėl neįskaitomo rašto ar techninių nesklandumų kai kurių deklaracijų kompiuteris negali suprasti.

Archyvai sparčiai pildosi

Popierinės deklaracijos taip pat neišmetamos. Jos Druskininkų VMI skyriaus archyvuose saugomos 10 metų. Tvarkymo skyriuje yra 4 tam skirtos patalpos. Kiekvienos jų plotas – 500 kv. metrų, dvi jau pilnos. Viename archyve saugoma apie 46 t popierinių deklaracijų.

Tiesa, T.Čepulis tikino, kad netrukus vietos šiek tiek padaugės, nes pačios seniausios deklaracijos kitais metais bus naikinamos. Nepaisant to, VMI ketina inicijuoti teisės aktų pataisas, kad popierinių deklaracijų saugojimo terminas būtų sutrumpintas iki 5 metų.

Patalpas, kur laikomi popieriniai dokumentai, saugo priešgaisrinė sistema, kuri kilus gaisrui paleidžia deguonį skaidančias dujas, kad ugnis negalėtų plisti ir sunaikinti dokumentų.

Moteriškas darbas

Deklaracijų tvarkymo skyriuje dirba apie 70 darbuotojų. Iš jų per 90 proc. yra moterys. Dauguma dirba ne pirmus metus. „Vyrai darbą keičia dažniau. Jiems gal moteriškas kolektyvas nepatinka arba randa geriau mokamą darbą, o moterys kantresnės ir kruopštesnės”, – teigė Tvarkymo skyriaus vadovas.

Vis dėlto darbuotojų kaita centre gana nedidelė, apie 3–4 proc. Per metus iš Druskininkų skyriaus išėjo tik 5 darbuotojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.