KA ministras nepasirašys įsakymo siųsti naują karių pamainą

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pareiškė nesutinkantis prezidento ir Užsienio reikalų ministerijos nuomonei, kad Lietuva turėtų pratęsti savo kovinių dalinių misiją Irake.

„Kol kas sprendimas yra toks, kad mes baigiame su šia rotacija. Kitokio sprendimo mes nesame priėmę”, – trečiadienį po Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio, kuriame dėl misijos pratęsimo susikibo URM ir KAM atstovai, sakė J.Olekas.

Jis sakė nepasirašysiąs įsakymo pratęsti misiją Irake, nors prezidentas ir URM mano priešingai.

URM sekretorius Žygimantas Pavilionis, posėdyje išsakęs nuomonę, kad Lietuvai kariams reikėtų likti Irake, po posėdžio žurnalistams aiškino, kad turint galvoje „tarpiniame sprendime pakabintą” NATO oro policijos Baltijos šalių danguje klausimą, Lietuvos energetinio saugumo užsitikrinimo ir kitus siekius, dabar trauktis būtų „neatsakinga ir nesaugu”.

Praėjusią savaitę Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdyje buvo informuota, jog karinė Lietuvos misija šioje konfliktų draskomoje Vidurio Rytų šalyje bus pratęsta.

Kaip BNS informavo UR komiteto pirmininkas Justinas Karosas, bendras prezidento, krašto apsaugos bei užsienio reikalų ministrų sprendimas priimtas atsiliepiant į koalicijos sąjungininkų amerikiečių prašymą nesitraukti iš karinės misijos.

Irake lietuviai kartu su amerikiečiais tarnauja JAV pėstininkų divizijos atsakomybės zonoje Al Kuto rajone, į pietryčius nuo Bagdado.

LITCON-10 būryje yra maždaug 40 motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas” Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių, jam vadovauja vyresnysis leitenantas Gediminas Ališauskas.

Iš misijos Irake 2007-ųjų rugpjūčio pradžioje grįžus LITCON-9 būriui, Lietuvos karinis dalyvavimas ten buvo tapęs veikiau simboliniu – Irake liko tarnauti devyni lietuviai karininkai, iš jų keturi – NATO vadovaujamoje mokymo misijoje, likusieji – įvairiuose misijos „Irako laisvė” štabuose.

Iš viso misijoje Irake dalyvauja 26 valstybės. Lietuva prie jos prisidėjo 2003 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

1 atsiliepimas į "KA ministras nepasirašys įsakymo siųsti naują karių pamainą"

  1. AMERIKOS LIETUVIS

    Nesitikejau, kad Olekas galetu priimti tokius rymtus sprendimus, bet kas liecia si kara Irake, GALVOJIMAS IR SPRENDIMAS LABAI GERAS.
    ADAMKUS NORI PATAIKAUTI AMERIKAI / BUSH. Lietuvai nera ko ten buti. TAS KARAS YRA BUSH KLAIDA IR PER TAI VISAS PASAULIS KENCIA, TUKSTANCIAI JAU ZUVO, TUKSTANCIAI KARO INVALIDU IR DAR GALO NERA. OLEKAI NEPASIDUOK.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.