VVTAT neskuba bausti tūkstančius sveikatai pavojingų žaislų Lietuvoje pardavusios „Maxima LT”

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) kol kas neskuba bausti bendrovės „Maxima LT”, į Lietuvą įvežusios ir pardavusios tūkstančius vaikų sveikatai pavojingų žaislų.
Tarnyba, pirmą kartą savo veiklos istorijoje suabejojo nacionalinės akredituotos laboratorijos tyrimo išvadomis ir nusprendė palaukti, kol „Maxima LT” savo iniciatyva Latvijoje atliks pakartotinį žaislų tyrimą.

„Manome, kad turime išklausyti abiejų pusių, todėl posėdį, kuriame turėjo būti sprendžiama dėl sankcijų skyrimo, iš praėjusios savaitės perkėlėme į gegužės 22 dieną. Tuomet jau turėtume gauti laboratorijos Latvijoje rezultatus”, – BNS sakė VVTAT vyriausiasis specialistas Kęstutis Stirbys.

„Bendrovė pateikė dvi viena kitai prieštaraujančias išvadas – Kinijos laboratorijos, kurioje teigiama, jog žaislai atitinka reikalavimus ir Lietuvos laboratorijos, kurios išvados yra kitokios”, – sakė K.Stirbys.

Paklaustas, ar dažnai VVTAT sprendimai dėl sankcijų už pavojingų žaislų platinimą Lietuvoje būdavo atidedami kokiai nors bendrovei suabejojus Lietuvos Nacionalinio visuomenės sveikatos tyrimų centro akredituotų laboratorijų išvadomis, K.Stirbys teigė, jog tai pirmas toks atvejis.

„Nei aš, nei teisininkai dirbantys tarnyboje negalėjo prisiminti kito tokio atvejo”, – BNS sakė K.Stirbys.

Kartu jis nurodė, kad atidėdama sprendimą VVTAT rėmėsi tarnybos reglamento nuostata, numatančia, jog tarnyba gali atidėti bylos nagrinėjimą kai „būtina išreikalauti naujus įrodymus ir kitais reikiamais atvejais”.

„Maxima LT” dar 2007-ųjų rugpjūtį į šalį įvežė 9,6 tūkst. žaislinių automobilio ir garvežio, garlaivio ir lėktuvo, autobuso ir automobilio rinkinių „Baba mama”, o kai Lietuvoje buvo nustatyta, kad šis žaislas yra nesaugus, jos parduotuvėse ir sandėliuose tebuvo likę apie 1,5 tūkst. šių žaislų.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos, tikrinusios šiuos žaislus, duomenimis, parduotuose žaisluose buvo daugiau nei 100 kartų normas viršijantis ftalatų kiekis.

Ftalatai neigiamai veikia reprodukcinę sistemą, kenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, vaikams gali sukelti astmą. Europos Sąjungoje uždrausti 6 ftalatai, jų negalima naudoti jaunesnių negu 3 metų vaikams skirtų žaislų gamyboje, nes šiuos žaislus vaikai deda į burną.

VVTAT pernai už pavojingų žaislų platinimą nuobaudas, be „Maximos LT”, taip pat skyrė įmonėms „Senukai”, „Viskas už vieną eurą”, „Rivona”, „Vaikutis”, „Mevasta”, „Voira” bei kitoms.

Lietuvoje šiuo metu ruošiamasi griežtinti atsakomybę už nesaugių žaislų ir kitų gaminių įvežimą. VVTAT parengė tai numatantį įstatymo pakeitimo projektą, kurį pateikė derinimui Teisingumo ministerijai. Vėliau jam dar reikės Vyriausybės ir Seimo „palaiminimo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "VVTAT neskuba bausti tūkstančius sveikatai pavojingų žaislų Lietuvoje pardavusios „Maxima LT”"

  1. silviva

    👿 💡 😯 😡 😕 🙄 8) 😳 😐 😮 😥 🙁 😛 😉 😀 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.