Bando stabdyti laiką

Visiškai sustabdyti žmogaus senėjimo tikriausiai nepavyks niekada, tačiau jį galima tiksliai prognozuoti. Tel Avivo universiteto mokslininkai netgi mano, kad tai padės žmonėms ilgiau išsaugoti jaunystę ir džiaugtis geresne sveikata.

Jau žinoma, kad fizinį organizmo senėjimą lemia genai, o dabar, kaip rašoma žurnale „Biogerontology”, Tel Avivo mokslininkai atrado, jog apie tai galima spręsti ir iš žmogaus kaulų. Naujasis požymis pavadintas osteografiniu rodikliu. Jis padeda numatyti, kaip greitai žmogus sens. O vitaminų, maisto papildų ir fizinių pratimų programa šį procesą gali pristabdyti. Mokslininkai ištyrė apie 400 išeivių iš Rusijos šeimų. Tiriamųjų amžius buvo nuo 19 iki 90 metų. Atliktų tyrimų rezultatas akivaizdus: vyrai ir moterys paveldi skirtingas senėjimo schemas. Genai labiau lemia vyrų senėjimą, o moterų genai dar ir rodo, kokiame amžiuje atsiras matomų kaulų pakitimų.

Kai kurie biologiniai požymiai, pavyzdžiui, žili plaukai, raukšlės ar odos elastingumas padeda nustatyti biologinį žmogaus amžių. Tačiau vienas iš tyrimo autorių daktaras Leonidas Kalichmanas tikino, kad pritaikius tam tikras priemones net 90 metų sulaukusio žmogaus organizmas galėtų funkcionuoti kaip trisdešimtmečio.

Jo manymu, biologinis senėjimas artimiausiais metais bus viena aktualiausių mokslinių tyrimų temų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.