Valdžios skonis pernelyg saldus

Koalicijos partneriais nusivylusi Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) neketina palikti valdžios laivo. Tačiau į Seimo rinkimus Artūro Paulausko vadovaujama partija apsisprendė eiti savarankiškai.

Dešimtmetį Lietuvos politinėje arenoje gyvuojančios NS atstovai įsitikinę, kad partijos pavadinimas puikiai atspindi jos požiūrį į visuomenės gyvenimą, kuriam nuolat reikia naujų atsinaujinimo idėjų. Šeštadienį sostinėje, Utenos pramogų arenoje, vykusiame NS suvažiavime pusantro tūkstančio delegatų džiaugėsi kukliu jubiliejumi, sveikino ištikimiausius narius, pritarė partijos rinkimų programai. Spalvingą šou primenantį renginį su lazerių šviesomis, dainomis, šokiais, cirko elementais, balionais ir t. t. kiek gadino nuolat gedusi garso bei vaizdo technika. Be to, arenoje buvo taip šalta, kad šventiškai pasipuošę delegatai kartkartėmis buvo priversti pasišildyti eiti į lauką.

Pristatyta programa

Dešimtmečio NS kelią apžvelgęs partijos lyderis aplinkos ministras Artūras Paulauskas sakė, kad socialliberalai visuomenės gyvenime ir valstybės valdyme dalyvavo nuo pat įsikūrimo. Nostalgiškai prisimindamas sėkmingiausią partijos veiklos periodą – 2000-2004 metų Seimo kadenciją, NS vadovas apgailestavo dėl dabartinės politinės padėties. „Matydami nestabilią Vyriausybę, prisidėjome prie valdančiosios daugumos. Bet ji nėra tvirta, o ir partneriai ne visiškai patikimi. Ne kartą svarstėme, ar po jų išdavysčių neverta trauktis iš koalicijos”, – sakė A.Paulauskas. Tačiau, pasak politiko, iki rinkimų likus nedaug laiko, o darbų, kuriuos įsipareigota atlikti, nesumažėjus, socialliberalai nenori būti griaunamoji jėga ir įnešti sumaišties į taip jau sujauktą politinį gyvenimą. „Todėl liekame dirbti kartu, bent jau tol, kol partneriai garantuoja, kad sudarys sąlygas mūsų numatytiems darbams įgyvendinti”, – kalbėjo NS lyderis.

Rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose socialliberalai ketina dalyvauti savarankiškai. Per suvažiavimą buvo patvirtinta rinkimų programa. „Numatėme naujų galimybių kiekvienam – vaikui, studentui, pensininkui. Tai galimybių programa, kurioje aiškiai matyti kokybiškai naujas požiūris į problemas ir nauji būdai joms spręsti”, – taip dokumentą apibūdino A.Paulauskas. Pagrindinis programos tikslas – stiprinti vidurinįjį visuomenės sluoksnį.

Postų nereikalaus

Sausį socialliberalams prisidėjus prie valdančiosios koalicijos jiems buvo pažadėtas postas Vyriausybėje ir keli – parlamente. Kol kas ministro portfelį gavo tik pats A.Paulauskas. Dėl kitų – Seimo vicepirmininko, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto ir Antikorupcijos komisijos vadovo kėdžių NS frakcija nesirengia kovoti. „Yra kvota. Jei mums suteiks galimybę, užimsime, bet tikrai nesiveršime. Pabandėme, pamėginome ir manome, kad to užteks”, – per po suvažiavimo vykusią spaudos konferenciją tikino A.Paulauskas.

NS frakcijos pasiūlyti kandidatai į Seimo vicepirmininko postą Antanas Valionis ir Nijolė Steiblienė per slaptą balsavimą patyrė fiasko. Kalbama, kad iš švietimo ir mokslo ministrės kėdės pasitraukus socialdemokratei Romai Žakaitienei, ši vieta realiai gali atitekti ilgametę pedagogo patirtį turinčiam socialliberalui Seimo nariui Algirdui Monkevičiui. Juoba kad jo kandidatūra priimtina ir mokytojų profsąjungoms.

Kai kurie dabartiniai Seimo nariai socialliberalai savo jėgas per rinkimus ketina išmėginti vienmandatėse apygardose. Tam ryžosi A.Paulauskas, A.Monkevičius, N.Steiblienė ir kiti.

Aukštų svečių nebuvo

Savo apsilankymu socialliberalų jubiliejinio suvažiavimo nepagerbė nė vienas valdančiosios ar opozicinės partijos lyderis. Socialdemokratų partijos vadovo premjero Gedimino Kirkilo sveikinimą perskaitė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho, įkalinto Kėdainiuose namų arešto sąlygomis, linkėjimus perdavė DP frakcijos Seime seniūnė Virginija Baltraitienė.

„Kiekvienas žmogus gali perduoti linkėjimus. Darbo partija šiandien yra žaidėja politinėje arenoje ir jos nevertinti būtų visiškai nesąmoninga”, – oponentų sveikinimus vėliau įvertino A.Paulauskas.

Ištikimiausi NS nariai suvažiavime buvo apdovanoti medaliais, ženkliukais ir partijos nario Trakų rajono mero rašytojo Edmundo Malūko knyga „Karalienė Barbora”. Suvažiavime dalyvavo ir buvęs rajono meras Vytautas Petkevičius, kuriam atsistatydinti teko dėl korupcijos skandalo.

Išbandymą šalčiu iškentę ir suvažiavimo pabaigos sulaukę delegatai buvo pamaloninti ten pat, arenoje, surengtomis vaišėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.