Per LNK – tikrais faktais grįsta sukrečianti ginklų prekeivio istorija

Gegužės pirmąją LNK žiūrovai pamatys filmą, kurio pagrindinis herojus – tik prieš porą mėnesių areštuoto žinomiausio pasaulyje nelegalių ginklų prekeivio Viktoro Buto prototipas.

Kovo pradžioje Tailando ir JAV slaptieji agentai sulaikė garsųjį nelegalių ginklų prekeivį, pramintą „Mirties pardavėju”, rusą Viktorą Butą. Šis žmogus yra tapęs pasaulinės juodosios ginklų prekybos simboliu. „Nesugaunamas ir nematomas” – taip apie nusikaltėlį kalbėdavo Interpolas. V. Buto istorija įkvėpė Holivudo kūrėjus – jie pastatė kone dokumentinį filmą, pagardintą pribloškiančiais efektais, „Karo dievas”. Jį LNK žiūrovai išvys jau kitą ketvirtadienį, 21.05 val.

Pagrindinį, Jurijaus Orlovo (V. Buto prototipo), vaidmenį atlieka Nicolas‘as Cage‘as. Kritikai pabrėžia, kad tai vienas geriausių N. Cage‘o sukurtų vaidmenų.

„Karo dievas” sukurtas 2005-aisiais. Tuomet V. Butas dar sėkmingai vykdė milijoninius sandorius su trečiojo pasaulio šalimis ir, manoma, net su aukštais JAV bei Rusijos pareigūnais – tiekdavo jiems tonas karinės amunicijos. 2007-aisiais žurnalistai Stephen‘as Braun‘as ir Douglas‘as Farah išleido knygą „Mirties Pirklys”. O šiemet specialiosios operacijos metu V. Butas buvo sulaikytas Tailande. Susiruošęs į Bankoką parduoti ginklų FARC partizanams, jis nenutuokė, kad tai bus pasala ir vietoj pirkėjų jo lauks JAV ir Tailando slaptieji agentai. Manoma, kad V. Butą „pakišo”, o gal net atsikratyti norėjo jo įtakingi globėjai Rusijoje, kuriems jis nebereikalingas. Šio kontrabandininko istorija išties verta filmo.

Suimtas V. Butas tepasakė „Žaidimas baigtas”, tačiau jau kitą dieną pozavo fotografams linksmas ir rodydamas iškeltą nykštį. Dėl tokio jo elgesio dar labiau stiprėja spėjimai, kad jį nuteisti (gresia 15 metų nelaisvės) gali būti nelengva. Ekspertai svarsto, kad V. Butas manantis, jog bus greitai išlaisvintas. Manoma, kad V. Buto paslaugomis naudojosi itin įtakingi Rusijos ir JAV pareigūnai (esą iš jo noriai pirko prekes Pentagonas ir po to naudojosi jo ginklais Irake).

Ar bus nuteistas V. Butas, neaišku. Ne vienas spėlioja, kad ši istorija pasibaigs kaip ir filme „Karo dievas”, kur Jurijus Orlovas sulaikomas, tačiau tuoj pat paleidžiamas. „Aš paleidžiamas dėl tos pačios priežasties, dėl kurios esu sulaikomas. Kai kurioms vyriausybėms aš reikalingas, nes jos negali legaliai daryti to, ką aš darau nelegaliai. Galite mane vadinti blogiu, bet aš – būtinas blogis”, – filme sako J. Orlovas.

Tai filmas apie emigranto iš Tarybų sąjungos gyvenimą. Jurijus ima gyventi pasaulinės politikos ritmu ir lyg maitvanagis, sklandantis virš medžiojančių plėšrūnų, visada pasirodo ten, kur pakvimpa paraku ir krauju. Kiekvienas „karštasis taškas” pasaulio žemėlapyje sulaukia Jurijaus dėmesio. Nesvarbu, kur tai būtų – Irake, Bosnijoj ar kurioj nors iš Afrikos valstybėlių. Svarbiausia, kad verslas klesti.

Itin sukrečianti scena – kai J. Orlovas atvyksta į vieną Vakarų Afrikos šalį parduoti ginklų siuntos vietos kovotojams. Sandoris vyksta ant kalno, o pakalnėje plyni mažas kaimelis. Jo gyventojai jau nutuokia, kad netrukus bus sušaudyti kovotojų ką tik gautais ginklais.

Kupiname realistiškų vizualiųjų efektų filme vietos užteko ir režisieriaus Andrew Niccol‘o fantazijai – žiūrovai ras ir meilės istorijų, ir kurioziškų juokingų situacijų.

Cinizmo kupinas „Karo dievas” – gegužės pirmąją, ketvirtadienį, 21.05 val., per LNK.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.