Dėl vėluojančių ligos pašalpų kalti darbdaviai, teigia „Sodra”

Pastaruoju metu nemažai skundų dėl vėluojančių ligos pašalpų mokėjimo gaunanti „Sodra” teigia, kad dėl to kalti darbdaviai, kurie laiku nepateikia užpildytų nedarbingumo pažymėjimų, ir ragina juos tai padaryti nustatytu terminu.

Anot „Sodros”, asmuo, pateikęs nedarbingumo pažymėjimą darbdaviui, mano, kad nuo tos dienos jau skaičiuojamas 15 darbo dienų terminas, per kurį jis turėtų gauti ligos pašalpą. Tačiau neretai atsitinka, kad darbdavys ilgai nepristato „Sodrai” nedarbingumo pažymėjimo ir dėl to ligos pašalpų žmonėms tenka laukti ilgiau nei nustatyta teisės aktuose.

„Sodra” primena, kad ligos pašalpų skyrimas ir mokėjimas jos teritoriniuose skyriuose nevėluoja – sprendimas dėl ligos pašalpos skyrimo priimamas ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo prašymo su visais reikiamais dokumentais gavimo dienos, o ligos pašalpa ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo sprendimo ją skirti priėmimo dienos pervedama į apdraustojo asmeninę sąskaitą.

Ligos pašalpos skiriamos apdraustojo pasirinktame „Sodros” teritoriniame skyriuje, tad prašymą asmuo gali pateikti tam skyriui, kuris ją skirs. Kreipiantis į „Sodros” skyrių nedarbingumo pažymėjimą turi užpildyti darbdavys, nes ligos pašalpa iš „Sodros” lėšų skiriama tik po to, kai suskaičiuojama pašalpa iš darbdavio lėšų už dvi pirmąsias ligos dienas, sutampančias su darbuotojo darbo grafiku (šeimos nario slaugos atveju ligos pašalpa nuo pirmosios dienos mokama iš „Sodros” lėšų).

Apdraustasis asmuo nedarbingumo pažymėjimą ar jo tęsinį turi pateikti darbdavio administracijai, kuri ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo pateikimo privalo suskaičiuoti ligos pašalpą iš darbdavio lėšų ir užpildyti nedarbingumo pažymėjimo antrąją pusę. Prašymus ir dokumentus dėl ligos pašalpos skyrimo „Sodros” skyriui gali pristatyti ir pats asmuo asmeniškai arba paštu, taip pat darbdavio įgaliotas asmuo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.