Paryžius Dalai Lamą ir kinų disidentą paskelbė savo garbės piliečiais

Paryžiaus miestas pirmadienį suteikė savo garbės piliečio vardą Dalai Lamai ir taip neabejotinai padidins įtampą tarp Prancūzijos ir Kinijos, kur kilo nauji protestai prieš prancūzus.
Paryžiaus taryba taip pat balsavo už tokios pačios garbės suteikimą garsiam žmogaus teisių gynėjui Hu Jia (Hu Dzia), kuris šį mėnesį Kinijoje buvo įkalintas dėl kaltinimų bandžius vykdyti ardomąją veiklą.

Meras Bertrand’as Delanoe (Bertranas Delanoė), kuris pasiūlymą dėl Dalai Lamos pateikė anksčiau pirmadienį, sakė, kad Prancūzijos sostinė nori „pagerbti kovotoją už taiką, nenuilstantį dialogo tarp žmonių propaguotoją”.

„Paryžius taip pat nori pademonstruoti savo paramą Tibeto žmonėms, kurie gina savo svarbiausią teisę į orumą, laisvę ir tiesiog gyvenimą”, – sakė socialistų meras.

Garbės piliečio vardas tremtyje gyvenančiam Tibeto dvasiniam lyderiui ir kinų disidentui suteiktas tokiu metu, kai Prancūzijos ir Kinijos santykiai atšalo po chaotiško olimpinio deglo nešimo etapo Paryžiuje, kuris įvyko prieš dvi savaites ir kurį sutrukdė protestavę žmogaus teisių gynėjai.

Keliuose Kinijos miestuose savaitgalį vyko protestai prieš prancūzų parduotuvių tinklą „Carrefour” ir JAV naujienų televiziją CNN. Pirmadienį nauji protestai prieš prancūzus kilo devyniuose Kinijos miestuose.

122 „Carrefour” prekybos centrus Kinijoje raginama boikotuoti, nes prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) dėl Kinijos politikos Tibeto atžvilgiu pagrasino nedalyvauti Pekino olimpiados atidarymo ceremonijoje, įvyksiančioje rugpjūčio 8 dieną.

Praėjusį mėnesį šį Himalajų regioną sukrėtė protestai prieš kinų valdymą, o tremtyje gyvenantys Tibeto lyderiai sako, kad vyriausybei slopinant protestus žuvo daugiau kaip 150 žmonių.

Kinija sako, kad tibetiečių „riaušininkai” nužudė 18 civilių gyventojų ir du policininkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.