Žemaičiai subūrė partiją

Seimą per šiųmečius rinkimus bandys šturmuoti regioniniu etnografiniu principu suburta Žemaičių partija. Vakar Klaipėdoje įvyko steigiamasis šios partijos suvažiavimas.

Norėjo kito pavadinimo

Žemaičių partijos pagrindiniai įkūrėjai – klaipėdiečiai, buvę liberaldemokratai Egidijus Skarbalius ir Egidijus Sabataitis.

Nors partija pavadinta Žemaičių, E.Skarbalius teigė, kad jos nariais gali tapti ir kitų etninių grupių atstovai: dzūkai, aukštaičiai ar suvalkiečiai.

„Mes partiją jungiame labiau regioniniu, o ne etniniu principu”, – aiškino naujosios partijos pirmininku išrinktas E.Skarbalius.

Iš pradžių politinę organizaciją norėta pavadinti platesniu Žemaičių ir Mažosios Lietuvos pavadinimu. Bet Registrų centras neleido naudoti Mažosios Lietuvos pavadinimo. Todėl pastarasis atsispindėjo tik partijos steigiamojo suvažiavimo pavadinime, įvardintame kaip Žemaičių ir Mažosios Lietuvos sueiga.

Politiką orientuos į centrą

E.Skarbalius neigė, kad šis politinis judėjimas buvo įsteigtas prieš rinkimus tik tam, kad būtų galima lengviau patekti į Seimą.

„Apie tokios partijos atsiradimą buvo diskutuojama jau nuo 2002-2003 metų. Tačiau tik pastaruoju metu jos įkūrimas įgavo pagreitį”, – pasakojo politikas.

Paklaustas, prie kokių politinių partijų šlietųsi Seime, E.Skarbalius atsakė, kad partijos nariai pasiruošę bendradarbiauti su visomis politinėmis organizacijomis, kurios neprieštaraus jų ideologijai. Tačiau neslėpė, kad jų pasirinkta politinė kryptis – centras.

Sieks įteisinti kalbą

Žemaičių partijos siekis yra įteisinti žemaičių kalbą. Tačiau neigiama, kad įkurta partija sieks žemaičius atskirti nuo likusios Lietuvos. Esą baubus apie atsiskyrimą kuria ne žemaičiai, o kiti lietuviai.

Partijos steigėjai teigia norį įkurti antrojo lygio savivaldą ir padaryti regioninę reformą, grindžiamą istoriniu, etnografiniu principu.

Svečiuose – radikalai

Į steigiamąjį suvažiavimą atvažiavo ir prieštaringai vertinami radikalai Mindaugas Murza bei Visvaldas Marijus Mažonas. E.Skarbalius nebuvo linkęs sieti šių asmenų su naująja partija.

„Jie čia atvyko svečių teisėmis. Dalyvauti steigiamajame suvažiavime jiems leidome tik su sąlyga, kad salėje nebūtų jų nacionalistinių atributų”, – paaiškino steigėjas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

3 atsiliepimai į "Žemaičiai subūrė partiją"

  1. bla-bla-bla-bla

    siulau sukurti meslaveziu partija,siaip visokiu jau pakanka,tu partiju

  2. Lietuvoje pateka nauja ateities saule

    Saunuolis E. Skarbalius. Nesvarbu kaip ta partija pavadinote, svarbu, kad zmones gali tiketi ir pasitiketi, jusu siuloma vizija. Zemaiciai visada mokejo pasirupinti savo zmonems. Kazkada visi zemaiciai gyveno kaip viena seima. nebuvo skriaudeju, nebuvo nuskriaustu.
    Tad gerb. Skarbaliau, stenkis kuo greiciau pasiekti tikslo. Mes visa Lietuva su Jumis. Ilgiau nebegalime kenteti. Lietuvos politiniu gauju, kurios kenkia visam krasto valstibingumui. Aciu Dievams, kad rado sprendima, kad uzdege, ta skaidrios ateitis zvaigzde.
    Tik tokia svari partija, manau sugebes apvalyti krasta nuo isisiautejusiu vagiu ir isnaudotoju, kurie veikia su dabartines valdzios palaiminimu.
    Gerbiami zmones, pagaliau nusvito viltis, kad seimas bus isvalytas nuo dabartiniu partiju, kurios buvo sukurtos pasipenymo tikslams. Galvoju, kad tose partijose yra teigiamu zmoniu, bet ju vadovai apsaugokit Dievai nuo ju.
    Sekmes zemaiciai, naujuose rinkimuose Surinkite 100% balsu, kad nei viena siandienine partija, kuri sedi seime ant mokesciu moketoju pinigu, daugiau niekada nebeperzegtu Lietuvos seimo slekscio. Te laimina Jus ir mus, musu proteviu sventieji Dievai.
    Algirdas

  3. dana

    Pritariu naujos partijos sukurimui ir mielai i ja istosiu, jei ji atstovaus paprastu zmoniu, o ne turtinguju interesus. Iki siol kalbomis gi visos partijos atstovauja liaudziai, bet darbais – gina tik turtinguju, t.y. ir savo paciu ineteresus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.