Bibliotekos – skurdo zona!

Skaityti – laisvėti – tobulėti kviečiančios bibliotekos primena apie pačių bibliotekų ir jų darbuotojų vargystę.

Kad atkreiptų dėmesį į varganą savo vegetavimą, bibliotekininkai sykį jau degino žvakeles, rašė peticijas turintiesiems galią pakelti jų atlyginimus ir pasirūpinti, kad skaitytojus pasiektų reikiamos ir norimos knygos. Deja, šie perdėm inteligentiški jų mostai taip ir liko neįvertinti, o gal ir nesuprasti. Tad šiemet, tęsdami tyliąją savo akciją, Lietuvos bibliotekininkai žada priminti pasauliui, jog yra priversti už skurdų atlyginimą darbuotis skurdo zonomis tapusiose bibliotekose. Tad nenustebkite, ant miestų, miestelių ar atokiausių kaimų bibliotekų pirmadienį pamatę iškabas, bylojančias, kad čia – skurdo zona.

Šalta ir kiaurasienė

„Iš namų susinešėme antklodes ir suklojome jas ant palangių, kad save, skaitytojus ir knygas apsaugotume nuo vėjų ir darganų, besiveržiančių pro išpuvusius langus. Žiemą antklodėmis dengiame ir kompiuterius, nes žmonės šaltį dar gali iškęsti, o kompiuteriai – nebedirba, ir viskas. Dar neseniai gražiuoju Sartų ežeru galėjome grožėtis pro bibliotekos sienoje atsiradusį tarpą, dabar jį užklijavome lipnia plėvele”, – taip apie savo darbo kasdienybę pasakojo Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekos vedėja Elena Gaižiuvienė.

Vedėja sakė, kad šalta kiaurasienė biblioteka, per metus tegaunanti po 300 knygų, atbaidė su skurdu nesitaikstantį, modernumo trokštantį Dusetų jaunimą. Tad rinktis knygų į biblioteką eina tik senukai ir vienas kitas laiko turintis bedarbis. Mažu bibliotekininkės atlyginimu E.Gaižiuvienė nedrįso skųstis. Sakė esanti nebe jauniklė, poreikiai tapo nebedideli, tad belieka džiaugtis, jog turi darbą. Tačiau mažiausiai galvodama apie save, bet rūpindamasi Dusetų skaitytojais, moteris prisipažino ruošianti juodą audeklą, ant kurio baltomis raidėmis rašys žodžius „Skurdo zona”. Šis šūkis pirmadienį bus iškabintas ant griūvančios Dusetų bibliotekos.

Gins paniekintą orumą

„Skurdo zonos” akciją, raginančią bibliotekas iškabinti būtent tokius šūkius, organizuoja Lietuvos bibliotekininkų draugija. Šia akcija, kaip LŽ pabrėžė minėtai draugijai vadovaujantis Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos direktorius Petras Zurlys, ketinama apginti itin mažus atlyginimus gaunančių bibliotekininkų orumą ir parodyti pačių bibliotekų skurdą.

„Iš 67-ių mano vadovaujamoje bibliotekoje dirbančių žmonių, 55-ių atlyginimas nesiekia nė tūkstančio litų. Ir mes toli gražu ne išimtis – tokie visos Lietuvos bibliotekininkų atlyginimai”, – teigė P.Zurlys. Jis atskleidė iškalbingą faktą: šiemet Kultūros ministerija

buvo sumaniusi 5000 litų premija apdovanoti geriausią jaunąjį bibliotekininką. Deja, pasirodė, kad premijos vertų bibliotekininkų nėra – visi jie išėjo į geriau mokamus darbus.

Paradoksas

Prieš skurdą nukreipta akcija organizuojama pirmadienį, balandžio 21-ąją. Tądien kaip tik prasideda aštuntoji nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, kuria norima į bibliotekas pritraukti kuo daugiau žmonių. Minėtos savaitės šūkis „Skaityk – laisvėk – tobulėk”. P.Zurlys tvirtino, kad „skurdo zonos” akcija norima parodyti paradoksą: laisvėti ir tobulėti padeda bibliotekininkai, kurie yra vieni labiausiai išsilavinusių, bet patį mažiausią atlyginimą šalyje gaunančių specialistų.

Skurdo akcija taip pat bandoma akcentuoti, kad norint skaityti, reikia turėti ką skaityti. O bibliotekos negauna nė ketvirtadalio būtinų leidinių. Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkas nerimavo, kad šalies bibliotekos, kurių išore neretai rūpinamasi labiau nei knygų fondo gausinimu, ilgainiui gali virsti muziejais.

Žinia nepradžiugino

Šiomis dienomis Lietuvą pasiekė žinia, jog šalies Vyriausybė patvirtino ilgalaikę kultūros darbuotojų darbo užmokesčio programą, kurioje numatyta 2009-2011 metais visų šių darbuotojų atlyginimus padidinti daugiau nei 50 procentų. Pirmasis didinimas laukia jau po devynių mėnesių – 30 proc. padidintus atlyginimus bibliotekininkams žadama mokėti nuo kitų metų.

Tačiau toji žinia bibliotekininkų nepradžiugino. Zarasų rajono viešosios bibliotekos vedėja Danutė Karlienė teigė, kad įvertinus esamą infliaciją toks atlyginimų padidinimo procentas bemaž ir nepasijus, o bibliotekininkai skurs kaip skurdę. Jai pritarė ir Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė. Jos nuomone, norint užtikrinti orų bibliotekininkų gyvenimą, atlyginimai jiems turėtų būti keliami bent jau nuo artimiausio mėnesio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

8 atsiliepimai į "Bibliotekos – skurdo zona!"

  1. kodėl

    kokie šaunuoliai bibliotekininkai, o kultūros darbuotojai miega. Salygos lygiai tokios pačios, dar baisesnės

  2. laurynas

    tokiomis baisiomis salygomis dirba bibliotekininkai,o tai atbaido jaunima ir inteligentija nuo knygu , yra pasakymu is valdzios kad tokias bibliotekas reikia uzdaryti ir baigsis problemos. Tada kaikuriouse probleminiuose rajonuose galetu buti tik po 2 -3 bibliotekas. Pries 50 metu buve klubai -skaityklos daug geriau buvo aprupintos spauda ir knygomis negu dabar . geda seimunams, geda vyriausybei!

  3. jo

    Jeigu ką sumanė sužlugdyti-taip ir bus.

  4. bibliotekininkė

    norėčiau pasiteirauti šalies kolegių ar visur yra taip, kaip pas mus – patalpų ir aplinkos valymas, tvarkymas, žolės pjovimas, gėlyno priežiūra, pačių bibliotekininkų reikalas, nėra damokama nei 1 cento. Žiemos metu krosnies kūrenimas, o kada yra šalta, reikia kurti ir išeiginėmis dienomis,irgi jokios priemokos. Ar visų kaimo filialų bibliotekininkų tokia dalia? Pasidalinkim savo problemomis ir pasidarys aiškiau visiems, juk ši akcija tam ir skirta…

  5. jolita

    Sveikos kolegės.Suprantama,kad mes nevisos turime vienodas darbo salygas.Ar yra tokių bibliotekų ,kuriom reikia dirbti valytojos darbą ir už tai negaunam nei vieno cento? O gal mes nesuprantam,tai yra naujovė pridedant papildomą darbą prie bibliotekininko etato? Laukiu JUSŲ komentarų…..

  6. rapolas

    Sveiki,
    O ar žinote, kad nacionalinės bibliotekos valdžiai ši akcija nepatiko. Iškabintus plakatus liepė nukabinti. Taip, jos fondai gal ir aprūpinti, rekonstrukcija numatoma, bet darbuotojų atlyginimai kaip ir visoj Lietuvoje taip pat maži, o valdžiai juk visur gerai….

  7. ir cia vadinasi skurdo zona, pasiskaitykite visi..

    2008 m. bibliotekų fondams (leidinių įsigijimui, spaudos prenumeratai) skirta daugiau nei 9,3 mln. litų. Lyginant su 2007 m., finansavimas padidėjo 3 mln. litų (47 procentais). 617,5 tūkst. litų skirta duomenų bazių prenumeratai.

    Projektą „Bibliotekos pažangai“ numatyta įvykdyti iki 2011 m. spalio mėn. Tuomet 1217-oje viešųjų bibliotekų, filialų ir padalinių bus įrengtos viešos interneto prieigos, o ten, kur interneto prieigos jau yra, jos bus patobulintos ir išplėstos. Kiekvienoje bibliotekoje skaitytojai galės nemokamai naudotis internetu, o darbuotojai bus apmokomi įvaldyti naujas technologijas. Įgyvendinant šį projektą, prioritetas skiriamas mažų miestelių bibliotekoms.
    Praėjusiais metais buvo pasirašyta trišalė sutartis tarp Bilo ir Melindos Geitsų fondo, Kultūros ministerijos ir Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos. Šiuo susitarimu Lietuvos bibliotekų kompiuterizavimui Bilo ir Melindos Geitsų fondo skirta 35,7 mln. litų parama. Lietuvos Kultūros ministerija ir tos savivaldybės, kurių bibliotekos įtrauktos į projektą, savo ruožtu skiria 24 mln. litų. Interneto technologijų kompanija “Microsoft” dovanoja mūsų bibliotekoms 16,4 mln. litų vertės programinę įrangą. Viso projekto „Bibliotekos pažangai“ įgyvendinimui skiriama 76,1 mln. litų.
    Nuo 2003 m. vykdoma Bibliotekų modernizavimo programa, kuriai įgyvendinti valstybė skyrė jau daugiau kaip 140 mln. litų. Per tą laiką jau renovuota daugiau negu 20 viešųjų bibliotekų bei jų filialų.
    2008 m. atidaryta po renovacijos A. ir M. Miškinių biblioteka Utenoje, taip pat Šiaulių savivaldybės bibliotekos “Aido” filialas, kuris yra jau antrasis iš šios bibliotekos atnaujintų filialų, dar dviejuose šiemet pradėti remonto darbai. Gegužės mėnesį skaitytojus pasitiks atsinaujinusi Ievos Simonaitytės biblioteka Klaipėdoje, o Kretingoje bus įkasta simbolinė viešosios bibliotekos statybų kapsulė. Šiuo metu tęsiami, pradedami arba baigiami renovacijos darbai 24-iose Lietuvos bibliotekose, kuriems šiais metais skirta beveik 36 mln. litų.
    Visi modernizavimo bei statybų darbai vykdomi laikantis aukščiausių reikalavimų: apšiltinamos sienos, įrengiamos kompiuterizuotos darbo vietos, patalpos pertvarkomos pagal profesionalių architektų projektus.
    Nuo 1999 m., nepaisant valstybėje vykusių pokyčių, beveik septynerius metus nebuvo keliami atlyginimai kultūros darbuotojams. Keturioliktosios vyriausybės darbo metu darbo užmokestis buvo didinamas du kartus: nuo 2006 m. spalio 1 d. darbo užmokestis kultūros darbuotojams buvo padidintas vidutiniškai 18 proc., nuo 2008 m. sausio 1 d. pakėlus bazinį mėnesinio atlyginimo dydį – dar vidutiniškai 11,3 proc., tuo tarpu gyventojų pajamų mokestis sumažintas 3 procentais.
    Šių metų balandžio 17 d. Kultūros ministras Jonas Jučas Vyriausybės posėdyje pristatė Ilgalaikę kultūros darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programą, kurią Vyriausybė patvirtino. Įgyvendinus programą, 2011 m. visų sektorių kultūros darbuotojų darbo užmokestis bus vidutiniškai 60 procentų didesnis negu 2008 m. Jau nuo 2009 m. bibliotekininkų atlyginimai padidės vidutiniškai 30 procentų, 2010 m. – 15 procentų, 2011 m. – dar 7 procentais.
    Siekiant sumažinti atotrūkį tarp aukščiausių ir žemiausių vienos įstaigos darbuotojų atlyginimų, programoje numatyta nuo 2009 m. sausio 1 d. didinti specialistų su aukštuoju išsilavinimu tarnybinių atlyginimų koeficientus vidutiniškai 50 procentų, kultūros įstaigų vadovų ir specialistų su aukštuoju neuniversitetiniu išsilavinimu – vidutiniškai 35 procentais, specialistams su aukštesniuoju ar specialiuoju viduriniu išsilavinimu, įgytu iki 1995 m., koeficientai bus didinami vidutiniškai 17 procentų. 2010 metais visų darbuotojų koeficientai bus vidutiniškai didinami 12 procentų, 2011 m. – 7 procentais.

  8. pažįstamas

    nu va, ir kaip mes nesupratom kaip gerai gyvenam!!! Visko bus ir daug bus, tik sulaukime… Jei sakote, kad maži atlyginimai, neužtenka būtiniausėms prekėms, nugi svarbu nenusiminti, įjunkite laukimo programą ir laukite, o dabar dar geriau, pavasaris, pasiraukite įvairių šaknelių, lapelių… , juk Sibire žmonės ne tokiom sąlygom išgyveno, o čia jūs dar „čiaudit”… Kas kaltas, kad nenusipelnėte gyventi geriau, juk tik pateptieji tuo gali naudotis, o jūs kas, eiliniai žmogeliai, tai kam jums visa tai? 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.