Studentai nuogąstauja dėl rektorių įtakos premjerui renkantis švietimo ir mokslo ministrą

Studentai nuogąstauja, kad aukštųjų mokyklų rektoriai gali daryti pernelyg didelę įtaką Vyriausybei ir ypač premjerui Gediminui Kirkilui renkant kandidatą į švietimo ir mokslo ministro kėdę.
Premjeras paskelbė, kad dėl naujojo švietimo ir mokslo ministro kandidatūros turi pasitarti su auštųjų mokyklų rektoriais, tačiau nežadėjo tartis su studentais. Studentų nuomone, tai skaldo akademinę bendruomenę.

„Strateginiais šalies švietimo klausimais premjeras jau nebe pirmą kartą nepagrįstai ignoruoja kitus Lietuvos akademinės bendruomenės narius. Dėl gyvybiškai svarbių aukštojo mokslo reformos klausimų sprendimai Vyriausybėje priimami pasitarus su rektoriais, švietimo ministro klausimu vėl teiraujamasi tik rektorių nuomonės”, – pranešime piktinasi Lietuvos studentų sąjungos (LSS) vadovas Jonas Okunis.

„Mums aišku, kad studentų nuomonė ir interesai tikrai nėra G.Kirkilo akiratyje”, – priduriama trečiadienį išplatintame pranešime.

Švietimo ir mokslo ministro postas liko laisvas po to, kai iš jo pasitraukė socialdemokratė Roma Žakaitienė, kuri šiuo metu paskirta laikinąją ministre. Trauktis R.Žakaitienė nutarė politikams nesutariant dėl atlyginimų kėlimo streikuojantiems pedagogams.

Kandidatus į laisvą vietą Vyriausybėje paskelbė turintys socialdemokratai, socialliberalai ir liberalcentristai.

Tarp svarstomų socialdemokratų pretendentų minima jų frakcijos Seime narė Aušrinė Marija Pavilionienė, kurios kandidatūrą jau sukritikavo opozicija, profsąjungos ir net kurie socialdemokratai, taip pat švietimo ir mokslo viceministrė Virginija Būdienė ir premjero patarėja Giedrė Purvaneckienė. Svarstomos ir socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, Kėdainių gimnazijos direktorė Danutė Vitauskienė, parlamentarė Milda Petrauskienė.

Socialliberalai į šį postą siūlo Seimo narius Algirdą Monkevičių, jau ėjusį šias pareigas, ir Valerijų Simuliką. Liberalcentristai ministro kėdėje norėtų matyti parlamentarą Rimantą Remeiką.

Premjeras dėl naujo ministro sakė tarsiąsis su prezidentu, nusprendė paklausti ir rektorių nuomonės.

Studentai pernelyg didele rektorių įtaką švietimo procese piktinasi jau ne pirmąkart.

Diskutuojant dėl aukštojo mokslo pertvarkos studentai priešinosi, kad universitetų rektorius, kaip ir dabar, rinktų Senatas. Jie siekė, jog aukštųjų mokyklų vadovus parinktų iš socialinių partnerių sudaromos Tarybos, bet Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) parėmė rektorius ir neatsižvelgė į studentų reikalavimus.

Galutinai šis klausimas bus išspręstas tuomet, kai Seimas apsispręs dėl naujo Mokslo ir studijų įstatymo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.