Darbo partijos byla perduota teismui

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Saulius Verseckas Vilniaus apygardos teismui pirmadienį perdavė kaltinamąjį aktą su bylos medžiaga dėl Darbo partijos apgaulingos apskaitos tvarkymo ir kitų galimų nusikaltimų.

Byloje minimi kaltinimai ir dėl neteisingų duomenų apie partijos pajamas, turtą ir jų naudojimą įrašymo į deklaracijas, ataskaitas ir jų pateikimo valstybės įgaliotoms institucijoms (BK 220 str. 1 d.), dėl apgaulingų pareiškimų apie Darbo partijos veiklą ir turtą pateikimo, suklaidinant valstybės institucijas neteisėtai skiriant valstybės dotacijas ir kompensacijas, dėl ko valstybė patyrė didelės turtinės žalos (BK 205 str. 1 d.).

S.Verseckas žurnalistams sakė, kad Valstybinė mokesčių inspekcija ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba pareiškė civilinius ieškinius, kuriais prašoma atlyginti žalą nesumokant mokesčių ir socialinių įmokų. Abiejų ieškinių suma – per 3 mln. 800 tūkst litų.

Ikiteisminis tyrimas Darbo partijos byloje buvo baigtas pernai gruodžio pabaigoje. Nuo to laiko keturi kaltinamieji ir juridinio asmens, Darbo partijos advokatas, buvo supažindinami su pareigūnų surinktos bylos medžiaga.

Balandžio pirmąją savaitę Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas, tyręs Darbo partijos bylą, pradėjo rašyti kaltinamąjį aktą. Surašius jį, byla iš karto pasiekė teismą.

Darbo partijos byloje prieš teismą stos keturi įtariamieji – Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, buvęs Darbo partijos atsakingasis sekretorius Vytautas Gapšys, anksčiau Darbo partijos centrinei būstinei vadovavusi Vitalija Vonžutaitė, Darbo partijos iždininkė Marina Liutkevičienė. Įtarimai pareikšti ir Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui.

V.Uspaskichui iki šiol taikomas namų areštas. Pasibaigus jo terminui, dėl kardomosios priemonės toliau spręs teismas, kurio žinioje dabar yra byla ir kaltinamasis.

Kada prasidės bylos nagrinėjimas, nežinoma. Gavę 155 bylos tomus teisėjai pirmiausia turės su ja susipažinti. Kaltinamasis aktas sudaro 1 bylos tomą.

Finansinės bylos tyrimas užtruko beveik metus. Buvo tiriama partijos skyrių trejų metų veikla visoje Lietuvoje.

2007-ųjų gruodžio pradžioje finansinėmis machinacijomis įtariamam Darbo partijos pirmininkui Generalinėje prokuratūroje buvo pareikštas naujas įtarimas – V.Uspaskichas įtariamas 2004-2006 metais organizavęs apgaulingą Darbo partijos buhalterinę apskaitą.

Remdamiesi bylos medžiaga, prokurorai taip pat įtaria, kad ataskaitos ir deklaracijos su žinomai neteisingai duomenimis buvo teikiamoms valstybinėms institucijoms – VRK, mokesčių inspekcijai, ,,Sodrai” ir kitoms.

,,Byloje yra pakankamai duomenų manyti, kad Darbo partijos veikloje galėjo būti panaudotos tokios pinigų sumos. Jeigu pagal įstatymą tos sumos nebuvo tinkamai apskaitytos ir deklaruotos, toks finansavimas buvo neteisėtas”, – yra sakęs prokuroras S.Verseckas, žurnalistų paklaustas, ar byloje minimi nuslėpti beveik 25 milijonai litų, ir ar aiškūs pajamų šaltiniai.

V.Uspaskichui gresia teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimas, piniginė bauda arba laisvės atėmimas iki 4 metų.

Generalinė prokuratūra jau anksčiau areštavo Darbo partijos lėšas, skirtas kaip valstybės dotacijas. Taip nuspręsta siekiant užtikrinti civilinį ieškinį, kuris gali būti pareikštas teisme Darbo partijos byloje dėl galimų nusikaltimų valstybės finansų sistemai.

2006-siais pateikus pirminius įtarimus Darbo partija buvo kaltinama nuslėpusi apie 8 mln. litų pajamų, nedeklaravusi apie 7 mln. litų išlaidų.

Pagal galutinius pareikštus įtarimus Darbo partija įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, bei nesumokėjus apie 4 mln. litų mokesčių.

Kėdainių verslininką 47 metų V.Uspaskichą, anksčiau dėl skandalų netekusį ūkio ministro ir Seimo nario postų, Lietuvos teisėsauga įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Tirdami Darbo partijos finansinę veiklą, prokurorai yra atlikę kratas Darbo partijos būstinėje ir kitur, paėmė kompiuterius, liudytojų parodymus davė būrys Darbo partijos parlamentarų.

Partijos įkūrėjas V.Uspaskichas po ilgo slapstymosi Rusijoje nuo Lietuvos teisingumo į Lietuvą grįžo pernai rudenį. Spalį jam nepavyko laimėti savivaldos rinkimuose, tačiau jis vėl išrinktas Darbo partijos vadovu.

Prokuratūra teismui perdavė dalį savo tyrimo. Dabar perduodama byla susijusi su Darbo partijos buhalterine apskaita, tuo tarpu Europos Sąjungos struktūrinių fondų panaudojimą prokurorai tebetiria toliau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.