Sostinės meras siūlo vilniečiams palikti tą pačią šilumos kainą

Vilniaus meras Juozas Imbrasas siūlo sostinės gyventojams palikti dabar galiojančią 14,57 cnt/kWh šilumos kainą, nes UAB „Vilniaus energija” siūloma 22,75 cnt/kWh šilumos kaina, anot jo, yra paremta neteisinga metodika.

Vilniaus vadovo nuomone, nustatyti teisingas šilumos kainas vilniečiams galima tik įvertinus termofikacinėse (kogeneracinėse) elektrinėse pagamintą energiją. Didžioji dalis tokiose elektrinėse pagamintos šilumos yra „šalutinis” produktas, už kurį neturėtų būti mokama keliskart.

Pernai Vilniaus mieste net 94,5 proc. šiluminės energijos buvo pagaminta tokiose termofikacinėse elektrinėse, kuriose šiluma yra „šalutinė” energija – atidirbusi turbinose ir pagaminusi elektros energiją ji nukreipiama šildyti termofikacinį vandenį. „Jei ji nebūtų naudojama šildymui, tai tiesiog būtų išmetama”, – aiškina Vilniaus savivaldybė ir primena, kad už elektros gamybą Vilniaus antrajai ir trečiajai termofikacinėms (kogeneracinėms) elektrinėms šiemet bus sumokėta 104,5 mln. litų. Dėl to nustatant šilumos kainas vilniečiams būtina į tai atsižvelgti.

„Nors mes jau siūlėme tai padaryti ir net du kartus rašėme raštus Valstybės kainų bei energetikos kontrolės komisijai, tai nebuvo įvertinta. Nuolat dangstomasi tik brangstančiomis dujomis ir neatsižvelgiama į kitus labai svarbius aspektus”, – skubiai sušauktame pasitarime savivaldybėje sakė J. Imbrasas. Anot jo, „už mūsų stovi maždaug pusė milijono vilniečių, kurie „pririšti prie radiatorių”, ir mes negalime nusileisti”.

Savivaldybė nesutinka su nuostata, kad šilumos energijos gamybos sąnaudos minėtose elektrinėse yra prilygintos katilinių gamybos sąnaudoms ir prašo Kainų komisijos nenustatyti „Vilniaus energijai” pateiktų naujų šilumos kainų tol, kol nebus patvirtinta kogeneracinių jėgainių šilumos bei elektros energijos sąnaudų atskyrimo metodika.

Nauja šilumos kainų nustatymo metodika leidžia šilumos tiekėjams kainas keisti ne dažniau kaip du kartus per metus, jeigu kuro kaina keisis 15 proc., be to, sugriežtinta dalis sąlygų. Iki šiol šilumos kaina buvo nustatoma kartą per metus.

Kainų komisija metodikoje numatė ir didesnę savivaldybių įtaką šilumos kainoms. Be savivaldybės pritarimo šilumos tiekėjas negali teikti komisijai šilumos kainų skaičiavimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Sostinės meras siūlo vilniečiams palikti tą pačią šilumos kainą"

  1. senis

    Kazkaip net nesitiki, kad valdzia kartais parodo nora atstovauti paprastiems zmonems.???
    Turbut cia kazkas ne taip…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.