Medpunktus keičia ratuoti slaugytojai

Vietoves, kuriose neliko ar dar bus panaikinti medicinos punktai, nuo šiol pasieks mobilioji slaugytojų pagalba.

Įkandin bibliobusų, besisukinėjančių po kultūros namų ir bibliotekų nebeturinčius kaimus, paštomobilių, riedančių į ten, kur neliko stacionarių pašto filialų, nuo šiandien po Lietuvą pradeda važinėti mobilios medicinos pagalbos mašinos.

Jos nupirktos kaimų, kuriuose nėra ar dar bus naikinami medicinos punktai, gyventojams aptarnauti.

Išdalyta 30 visureigių.
Medicinos punktus nutarusioms naikinti savivaldybėms Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) suteikė 30 po 73 tūkst. litų kainuojančių visureigių „Mitsubishi Outlander”. Tai buvo padaryta per Pasaulinę sveikatos dieną – balandžio 7-ąją. Visą praėjusią savaitę automobiliai buvo dalijami slaugytojams, kurie jau nuo šiandien turi lankyti ligonius važinėdami moderniomis transporto priemonėmis.

Anykščių rajono savivaldybė vienintelė visoje Lietuvoje gavo du visureigius, kitoms atiteko po vieną tokį automobilį.

Anykščių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Zita Neniškienė sakė, esą po kaimus, kuriuose neliko arba artimiausiu metu bus panaikinti medicinos punktai, važinės dvi centre dirbančios bendruomenės slaugytojos. Pasak Z.Neniškienės, Anykščių rajone iš esamų 14 medicinos punktų numatyta uždaryti 11.

„Greitukės” nepakeis

A.Neniškienė pasakojo, kad prieš kelerius metus Anykščių rajone lankantis tuometiniam sveikatos apsaugos ministrui Žilvinui Padaigai, ji pati jam įrodinėjusi, jog vietoj brangiai kainuojančių medicinos punktų būtų racionalu įsigyti automobilius. Pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė nedrįso teigti, kad būtent tai SAM ir įkvėpė reformoms.

Pasak A.Neniškienės, kad patenkintų rajono gyventojų poreikius, Anykščių savivaldybei reikėtų keturių automobilių. Todėl kol kas trys kaimų medicinos punktai dirbs toliau.

„Noriu visiems pasakyti, kad bent mūsų rajono slaugytojos pirmiausia važiuos ne gydyti ligų, bet kad užkirstų kelią žmonėms susirgti jomis. Skubią medicinos pagalbą, kaip ir iki šiol, teiks Greitoji medicinos pagalba, pas sunkius ligonius atvyks gydytojai, o slaugytojos važiuos suleisti vaistus, pamatuoti spaudimą, atlikti kitus būtinus tyrimus. Apie aplankytus žmones ir suteiktas paslaugas bus informuojami jų gydytojai”, – teigė Z.Neniškienė. Anot jos, vedini tų pačių bėdų rajono žmonės eidavo į medicinos punktus. Nuo šiol slaugytojai patys atvažiuos ligonių aplankyti.

Sutaupyti nepavyks

Pasak Z.Neniškienės, išlaikyti medicinos punktus, kuriuose slaugytojai dirba dažniausiai tik dalį dienos, nuostolinga. Suskaičiuota, kad kiekvieno Anykščių rajono medicinos punkto išlaikymas per mėnesį kainuoja nuo 100 iki 600 litų. Paklausta, ar uždarius medicinos punktus rajono biudžetas sutaupys pinigų, pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė atsakė taip nemananti. Mat lėšų teks skirti degalams, kurių kaimo keliais važinėsiantys visureigiai sunaudos nemažai. Anot gydytojos, perkant automobilius nesiekta sutaupyti. Z.Neniškienės teigimu, svarbiausia, kad įsigijus patogių automobilių medicinos paslaugos bus priartintos prie žmonių ir palengvės jų gyvenimas. Ką apie mobiliąsias medicinos paslaugas mano jų gavėjai, gali paaiškėti jau šiandien.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.