Atokvėpis kainų maratone – kitąmet

Lietuvoje įsitvirtinus dviženklei infliacijai, šalies vadovai siūlo tik teorinę paguodą – infliacija mažės, jei nebus energijos išteklių kainų šuolio.

Kainų augimas – kasdienybė

Augančios prekių ir paslaugų kainos daugelį Lietuvos gyventojų varo į neviltį: būtiniausioms reikmėms kas mėnesį tenka išleisti vis daugiau.

Statistikos departamentas paskelbė, kad kovą, palyginti su vasariu, kainos augo 1 proc., tačiau, palyginti su 2007-ųjų kovu, kainos didėjo net 11,3 proc. Tai naujas rekordas po vasario metinės infliacijos rodiklio, kuris siekė 10,8 proc.

Nuo praėjusių metų kovo iki dabar labiausiai brango maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai – 18,1 proc., būstas, vanduo, elektra, dujos, kitas kuras per metus pabrango 17,6 proc., transportas – 13,7 proc.

Iliuzijos išgaravo

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda tvirtina, kad sumažinti infliacijos spartą ir sugrąžinti jos „džiną į butelį” trukdys visuotinis kainų kėlimas.

„Prieš pusmetį ar metus kainas didino tie pardavėjai, kurie turėjo tam konkrečių priežasčių. Dabar jos didinamos, siekiant „apsaugoti” nykstančią pelno maržą ir jos perkamąją galią. Tai yra visiškai suprantama – išgaravo ne tik pirkėjų, bet ir pardavėjų iliuzija, kad konkreti pinigų suma tebeturi tą pačią perkamąją galią, kaip ir anksčiau”, – dėstė ekspertas.

Premjeras laukia mažėjimo

Premjeras Gediminas Kirkilas pareiškė laukiąs infliacijos mažėjimo jau antroje šių metų pusėje, tačiau su sąlyga, kad smarkiai nebrangs energetikos ištekliai.

„Tai atsitiks tuo atveju, jeigu nebus kokio nors naujo energetikos kainų šuolio. Jeigu kainos bus tokio lygio kaip dabar, tai mes būsime įsisavinę visus infliaciją skatinančius veiksnius ir nuo antros šių metų pusės ji turėtų mažėti”, – interviu Lietuvos radijui vakar sakė G.Kirkilas.

Infliacija nemažės

Šiuos argumentus į šipulius daužo jau rudenį laukiamas šilumos kainų augimas. „Infliacija dar toli nuo savo viršūnės. Dėl būsimo viešojo transporto ir šilumos kainų augimo mes nesitikime reikšmingo infliacijos sumažėjimo artimiausiais mėnesiais”, – nieko gera nežada „Sampo” banką valdančio „Danske Bank” analitikų prognozės.

Kitaip nei premjeras, „Danske Bank” analitikai tikisi, kad visus šio laikotarpio infliacijos veiksnius įsisavinsime tik kitais metais, tuomet kainų augimas kiek aprims, tačiau tik trumpam.

„2010 m. pradžioje dėl milžiniško energetikos kainų šoko infliacija vėl sugrįš į dabartinį lygį”, – įspėja „Danske Bank”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.