Laidotuvės pigiau – iliuzija

Vis labiau aštrėjanti konkurencija verčia Klaipėdos laidojimo bendroves gudrauti. Žmonių bandymai artimuosius palaidoti pigiau dažniausiai baigiasi nesėkme.

Už salę – dvigubai

Kiekvieną litą skaičiuojantys žmonės vargu ar galėtų tikėtis artimo žmogaus netekties atveju organizuoti laidotuves pigiau. Vienoje vietoje nusipirkti karstą, kitoje – įkapes, o trečioje – už mažesnę kainą išsinuomoti šarvojimo salę neverta tikėtis.

Ne vienas laidotuves organizavęs klaipėdietis stebėjosi keistomis, niekur nerašytomis ir neseniai atsiradusiomis taisyklėmis. Dėl to, kad velionį paguldė į kitoje įmonėje pirktą karstą ir aprengė kitur įsigytomis įkapėmis, artimieji už šarvojimo salę turėjo mokėti dvigubą kainą.

„Tokia praktika, mano žiniomis, gyvuoja jau mėnesį, – pasakojo laidojimo paslaugų įmonės savininkas Valdas Čeponis. – Tai primena kartelinį susitarimą. Didžiosios įmonės nenori nė girdėti apie klientus, kurie ketina vien išsinuomoti šarvojimo salę. Patalpas šios įmonės išnuomoja tik tiems, kurie iš jų pirko laidojimo reikmenis. Manau, tai ne tik smulkesniųjų verslininkų žlugdymas, bet ir nepatogumas žmonėms.”

Paramos neužtenka

V.Čeponis pasakojo, kad yra daugybė žmonių, kurie organizuodami laidotuves stengiasi išsiversti su valstybės teikiama parama – laidojimui gavę 1040 litų pašalpą bei porą ar tris mirusiojo pensijas. Pašnekovo teigimu, už tokią sumą įmanoma surengti tik itin kuklias laidotuves.

Mieste yra trys stambesnės ritualines paslaugas teikiančios įmonės. Tai – vilniečių „Aterna”, turinti septynias šarvojimo sales, keturias sales siūlantys Švento Juozapo Darbininko bažnyčios laidojimo namai Smiltelės gatvėje ir Švento Kazimiero bažnyčioje įsikūrusi įmonė su dviem šarvojimo salėmis. Patikimų šaltinių teigimu, laidotojai nuo kovo pradžios atsisako išnuomoti šarvojimo sales tiems, kas kitas paslaugas nusprendė įsigyti kitur.

Neigė susitarę

Visų trijų V.Čeponio paminėtų laidojimo įmonių darbuotojai neigė tokias kalbas. „Aternos” laidojimo namų direktorė Vitalija Rumbaitienė tikino, kad įmonės darbuotojai stengiasi bendrauti tiesiogiai su klientais ir vengti reikalų su tokiais tarpininkais, kurie neturi savo šarvojimo salių.

„Pasisamdę katafalką kitur klientai dažnai negali būti garantuoti, kad laidotuvės vyks sklandžiai. Todėl esame linkę tartis su mirusiojo artimaisiais. Netiesa, kad nenuomojame salių karstą ar kitus laidojimo reikmenis kitur pirkusiems žmonėms”, – sakė V.Rumbaitienė. Švento Kazimiero ir Švento Juozapo Darbininko bažnyčių laidojimo namų darbuotojai taip pat tvirtino, jog tokio susitarimo nėra. Tačiau negalėjo paneigti, kad nuolaidos taikomos tik tiems, kas čia perka daugiau prekių ar paslaugų.

Žaidžia kainomis

Brangiausios šarvojimo salės yra Laidojimo rūmuose Joniškės gatvėje. Čia didžiosios salės nuoma parai kainuoja beveik 700 litų, vidutinės – 580, baltosios – 530, o už mažosios salės paros nuomą prašoma 450 litų.

Taikos prospekte įsikūrusiuose Laidojimo rūmuose, kur nėra šaldymo patalpų nakčiai pastatyti karstus su velioniais, salės nuoma parai svyruoja nuo 290 iki 450 litų.

„Aternos” darbuotoja teigė, kad 15 proc. nuolaida salės nuomai taikoma tik tais atvejais, kai čia perkamos visos paslaugos ir prekės. Karstai šioje įmonėje kainuoja nuo 540 iki 3 tūkst. litų.

Švento Kazimiero bažnyčios laidojimo namuose šarvojimo salės paros nuoma kainuoja 550 litų, tačiau jeigu čia perkamas karstas ir užsakomas katafalkas, už pirmosios paros salės nuomą mokėti nereikia. Pigiausi karstai čia kainuoja 300 litų, o už geresnės kokybės karstą čia teks sumokėti apie 800 litų.

Švento Juozapo Darbininko bažnyčios laidojimo namų darbuotoja įtikinėjo, kad čia mažiausios kainos, o ir nuolaidų sistema lanksčiausia. Jeigu perkamas karstas, salės nuoma kainuos 120 litų pigiau. Be nuolaidos už salės nuomą parai tektų sumokėti nuo 450 iki 550 litų. Darbuotojos teigimu, pigiausias karstas čia kainuoja 450 litų, o vidutinės kokybės galima nupirkti ir už 600 litų. Šiuose laidojimo namuose už muziką, užrašus ir aptarnavimą mokėti nereikia.

Ritualinių paslaugų įmonių darbuotojai neslėpė, kad laidojimo reikmenis gauna iš tų pačių tiekėjų, tačiau kainos skiriasi. Taip žaisdami kainomis už įkapes, karstus, kitus reikmenis bei paslaugas laidotojai vilioja klientus.

Smiltelės gatvėje dirbanti moteris teigė, kad nereikėtų susigundyti nedidelėmis kitoje bažnyčioje esančių laidojimo namų kainomis. Ji pasakojo, kad ir ten dirbantis kunigas neva mirusį savo giminaitį atvežė į Švento Juozapo Darbininko bažnyčios laidojimo namus, o paklaustas, kodėl taip pasielgė, esą pasibaisėjo tenykščiais įkainiais.

Pradūrė katafalko padangas

„Klaipėdoje yra pakankamai darbo visoms laidojimo įmonėms, kurios dabar veikia. Jeigu bent viena sužlugtų, kitoms darbo gerokai padaugėtų, tad sunku būtų suspėti aptarnauti visus, – tikino V.Čeponis. – Dėl kainų įvairovės, tai žmonių valia rinktis. Tik bėda ta, kad neretai nuolaidų sistema nepalieka galimybės rinktis pigesnius variantus.”

V.Čeponis yra įsitikinęs, kad jo ir kolegos Liudo Statkaus verslą žlugdantys konkurentai pavydi galimybės pirmiesiems susirasti klientus. Mat šie klaipėdiečiai jau daug metų laimi savivaldybės konkursą mirusiesiems gabenti į Teismo medicinos ekspertizių skyrių.

Šios įmonės, įsikūrusios prie Klaipėdos universitetinės ligoninės morgo, kol kas konkursuose neturėjo konkurentų, tačiau jų bėda ta, kad neturi šarvojimo salių.

Kiek pigiau laidojimo reikmenis parduodantys V.Čeponis ir L.Statkus, pajutę didžiųjų įmonių boikotą, dabar savo klientus nukreipia į „Carito” salę arba į skirtingų konfesijų šventyklas. Sentikių ir stačiatikių cerkvėse vienu metu galima šarvoti kelis velionius. Liuteronų bei baptistų tikėjimo žmonės taip pat kartais šarvojami maldos namuose.

Nedraugišką požiūrį į kolegų perimtą velionį pajunta ir kitų laidojimo paslaugų įmonių darbuotojai bei klientai. Ne kartą atvažiavę paimti velionio jie būdavo priversti prašyti drauge atvykusių jo artimųjų pagalbos įkeliant kūną į karstą. Įgudę tai daryti morge dirbantys žmonės ir prašomi nepagelbsti, nes tai esąs ne jų klientas. Artimieji neretai bijo liesti mirusįjį, o vienas vairuotojas kūną įkelti į karstą nepajėgus.

Konkurencinė kova tarp rašytojo Petro Cvirkos aprašyto legendinio graboriaus Prano Krukelio pasekėjų anksčiau buvo nuožmesnė. Prieš keletą metų buvo supjaustytos visos katafalko ratų padangos.

Su konkurencine kova sieta ir seifo vagystė iš Teismo medicinos instituto Klaipėdos skyriaus. Lyg tyčia tąkart seife buvo likę pinigų, dingo ir dokumentai, nukentėjo niekuo dėtas sanitaras. Jam vėliau teko kratytis įtarimų dalyvavus nusikaltime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Laidotuvės pigiau – iliuzija"

  1. a-SOS-ciacija

    Vilniuje Olandu-22, įsikūrusi įmonė teikia laidojimo paslaugas.

    Patikrinus įmonės darbo užmokesčio apskaičiavimo ir išmokėjimo dokumentus ir operatyvaus patikrinimo metu apklausus darbuotojus, nustatyta, kad direktorius mokėjo darbuotojams darbo užmokestį, neapskaitytą bendrovės buhalterinės apskaitos dokumentuose.

    Direktoriui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Informacija dėl neapskaitomo darbo laiko perduota Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.