Kelininkai dosniai investuoja į politiką

Europos Sąjungos skiriamomis lėšomis valstybinės reikšmės keliams tiesti ir remontuoti naudojasi keliolika stambių įmonių, kurios per pastaruosius metus buvo dosnios ir politinėms partijoms. Paramos kreivė politikams kyla vis aukštyn.
Vadinamasis kelininkų klanas Lietuvoje kasmet pasidalija valstybinius užsakymus, vertinamus daugiau kaip 1 mlrd. litų. Stambiausi projektai yra remiami Europos Sąjungos fondų, rašo „Valstiečių laikraštis”.

„Valstiečių laikraštis” išanalizavo nuo 2004 metų partijų Vyriausiajai rinkimų komisijai

partijų kiekvieną ketvirtį pateiktas deklaracijas.

Per ketverius metus kelininkai, vien oficialiais duomenimis, partijoms jau atseikėjo 749,7 tūkst. litų.

2004 metais tuomet įtakingiausias šalyje Tėvynės sąjungą ir Lietuvos socialdemokratų partiją Seimo rinkimų kampanijų metu kelininkai rėmė per asociaciją „Lietuvos keliai”. Abiems partijoms tada buvo atseikėta po 20 tūkst. litų.

Šis paramos būdas nepasiteisino, nes nuo 2005 metų bendrovės politikus pradėjo remti tiesiogiai. Vien „Panevėžio kelių” įmonių grupė politikams skyrė per 524 tūkst. litų. Su šia bendrove siejamos „Panevėžio statybos trestas”, „Dangų emulsija”, „Sostinės gatvės”, „Zarasų automobilių keliai”, „Aukštaitijos traktas” ir „Ukmergės keliai” irgi didino savo paramą politikams.

„Mes tikimės ne tik palankių sprendimų, bet ir konstruktyvaus politikų darbo visai Lietuvai. Remiamos tradicinės kairiosios, dešiniosios ar centro partijos. Jų deklaruojami siekiai mūsų bendrovei yra priimtini”, – kalbėjo „Panevėžio kelių” atstovė spaudai Rasa Čepienė.

2007 metais „Panevėžio kelių” grupė rėmė Liberalų ir centro sąjungą, socialdemokratus, valstiečius liaudininkus, liberaldemokratus ir konservatorius.

Skirtingai nuo „Panevėžio kelių”, jos konkurentės „Alkesta” ir „Šiaulių plentas” partijoms buvo mažiau dosnios. Jos skyrė atitinkamai 31,2 ir 19 tūkst. litų. Abi bendrovės tik pastaruoju metu gauna daugiau valstybinių užsakymų. Laimėtų konkursų vertė siekia atitinkamai 264 ir 111 mln. litų.

Tačiau „Invaldos” kontroliuojami „Kauno tiltai”, kuriems atitenka riebiausias kąsnis valstybinės reikšmės kelių tvarkymo konkursuose (306 mln. litų), per 4 metus neparėmė nė vienos politinės jėgos.

Kelių tiesimo ir remonto konkursus skelbia Lietuvos automobilių kelių direkcija, pavaldi Susisiekimo ministerijai. Pastarajai vadovauja socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.