TVF: krizė paskolų rinkoje gali kainuoti beveik 7 trln. JAV dolerių

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) įspėja, kad potencialūs nuostoliai dėl krizės paskolų rinkoje gali siekti 945 mlrd. JAV dolerių ar net daugiau, pranešė BBC.

TVF skelbia, kad krizė iš paskolų rinkos persimeta į kitus sektorius, kaip komercinio nekilnojamojo turto, vartojimo paskolų ar kompanijų skolų. Fondas ragina pasaulio vyriausybes imtis atitinkamų priemonių.

Siekiant įveikti tarptautinį mastą įgavusią krizę kreditavimo sektoriuje, gali prireikti vyriausybių intervencijos visame pasaulyje, laikraščiui „The Financial Times” pareiškė TVF vadovas Dominikas Strosas-Kanas (Dominique Strauss-Kahn).

Krizė rinkoje daro vis didesnį poveikį pasaulio ekonomikai, tokiomis sąlygomis vyriausybių tiesioginis įsikišimas į situaciją vertybinių popierių, būsto ar bankų rinkoje gali tapti papildoma apsauga ir pagalba, be jau vykdomos monetarinės ir fiskalinės politikos.

„Būtina sutelkti dėmesį į paskolų restruktūrizaciją, – pareiškė D. Strosas-Kanas. – Krizė tapo pasaulinė. Vadinamoji besivystančių šalių atsiejimo nuo JAV ekonomikos teorija absoliučiai apgaulinga”.

„Krizė atsilieps ir besivystančioms šalims, tokioms kaip Kinija ir Indija”, – perspėja TVF vadovas.

„Šią savaitę fondas peržiūrės pasaulio ekonomikos prieaugio prognozes, ir jos bus tikrai mažesnės nei tos, kurias skelbia šiandien privatūs ekonomistai ir valdininkai”, – pažadėjo jis.

Po to, kai krizės pradžioje, 2007 m. rugsėjį, Didžiosios Britanijos centrinis bankas išdavė paskolą ties bankroto slenksčiu atsidūrusiam bankui „Northern Rock”, vyriausybės ėmė vengti tiesioginio kišimosi į privačių kompanijų reikalus.

Vis dėlto kovo viduryje situacija rinkoje tapo kritinė, ir JAV federalinis atsargų bankas nutarė tiesiogiai palaikyti „Bear Stearns”, nors į jo kompetenciją neįeina investicinių bankų priežiūra. JAV centrinis bankas skyrė 30 mlrd. JAV dolerių paskolą bankui „J.P.Morgan Chase”, kuris perskolino šią sumą ties bankrotu atsidūrusiam investiciniam bankui ir kartu susitarė dėl jo įsigijimo.

„Monetarinėje ir fiskalinėje politikoje imtasi konkrečių efektyvių priemonių, kurios turėtų sugrąžinti ekonomikos augimą”, – praėjusią savaitę pareiškė JAV federalinio atsargų banko vadovas Benas Bernankė (Ben Bernanke).

Naujausi JAV centrinio banko žingsniai teikia rinkos dalyviams šiek tiek optimizmo.

Nuo krizės pradžios pasaulinės finansų kompanijos nurašė jau 232 mlrd. JAV dolerių aktyvų, daugiausia rizikingų hipotekos obligacijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.