„Office“ dokumentų formatas tapo standartu

Praėjusią savaitę Tarptautinė standartų organizacija (ISO) bendrovės „Microsoft” sukurtą dokumentų formatą „Office Open XML” (OOXML) paskelbė tarptautiniu standartu.

Be minėto formato, ISO iki šiol yra standartizavusi HTML, PDF ir ODF („Open Document Format”, jis naudojamas nemokamuose „OpenOffice”, „Lotus Symphony” paketuose) kompiuterinių dokumentų formatus.

OOXML dokumentų formatas naudojamas „Microsoft Office” paketo programose – kuriant tekstinius failus, suvestines, pateiktis. Jį galės pasitelkti ir kiti programinės įrangos kūrėjai.

Iki šiol „Microsoft Office” naudojami dokumentų formatai nebuvo pripažįstami kaip atvirieji, standartizuoti formatai. Tai grėsė, kad įmonės programinės įrangos gali atsisakyti didelės organizacijos, siekiančios pereiti prie atvirųjų standartų.

Pasak įmonės „Microsoft” Suderinamumo ir standartų grupės vadovo Tomo Robertsono, ISO parama padės naujajam formatui tapti dar vienu pažangiu sprendimu, skatinančiu atvirumą ir programinės įrangos suderinamumą.

Tačiau OOXML formato pergale džiaugėsi ne visi. Šio formato oponentai teigė, jog „Microsoft” siekė standarto todėl, kad atitiktų valstybinių organizacijų keliamus suderinamumo reikalavimus.

O atvirojo kodo programų šalininkai, tarp kurių yra ir IBM bei „Red Hat”, tikino, kad „Microsoft” standartas nėra visiškai atviras, o jį visapusiškai integruoti į produktus gali tik pati įmonė.

Paskelbti OOXML formatą ISO standartu nepritarė ir sparčiai augančioms rinkoms priskiriamos Kinija, Brazilija, Indija ir Pietų Afrikos Respublika. Šiuo metu Europos Komisija pradėjo tirti balsavimo dėl OOXML standartizavimo procedūrą.

„Microsoft” sukurtas dokumentų formatas tarptautiniu standartu buvo paskelbtas po to, kai už jį balsavo 86 proc. balso teisę turinčių nacionalinių standartizavimo agentūrų atstovų. Kad siūlymui būtų pritarta, jį palaikyti turėjo ne mažiau kaip 75 proc. balsuojančiųjų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.