„Apple“ atsigręžė į Lietuvą

Kultiniais gaminiais pagarsėjusi kompanija žada atverti „iTunes” parduotuvę ir lietuviams

Vartotojų ir gerbėjų gretas Lietuvoje sparčiai gausinanti JAV kompanija „Apple”, geriausiai žinoma „iPod” grotuvais, „iPhone” telefonais ir baltaisiais „MacBook” kompiuteriais, šiemet ketina pateikti daugiau naujienų. Pagrindinė – skaitmeninės muzikos parduotuvės „iTunes” atvėrimas Lietuvos rinkai. Tai pažymėjo praėjusią savaitę Vilniuje pirmąją „Apple” klasę su „iMac” kompiuteriais atidaręs Europos, Vidurio Azijos ir Afrikos padalinio generalinis direktorius Pascalis Cagni.

Lokalizuos interneto parduotuvę

„Apple” planuoja intensyvią plėtrą Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse, o veiklą ketina koordinuoti iš Kaune įsikūrusio centro. Kalbėdamas apie kompanijos užimamas pozicijas Lietuvos rinkoje, P.Cagni, kad ligšiolinė situacija netenkino.

Mažiau nei prieš metus pakeitusi plėtros strategiją, kompanija rado naujus partnerius – bendroves „AVAD Baltic” ir „ACME grupė”, kurios rūpinsis kompanijos gaminių pardavimais.

„Mūsų kaip kompanijos tikslas yra kurti ir siūlyti geriausius produktus pasaulyje. Tikime, kad vietinėse rinkose geriausia dirbti su tais žmonėmis, kurie jas geriausiai pažįsta”, – kalbėjo P.Cagni.

Vienas iš pavyzdžių, kad „Apple” yra rimtai susidomėjusi Lietuvos rinka – šių metu gale startuosianti lietuviška kompanijos produktų ir paslaugų svetainė. Ji lietuviams pasiūlys įsigyti „Apple” produktų internetu, taip pat naudotis populiariomis paslaugomis, tokiomis, kaip muzikos ir vaizdo įrašų parduotuvė „iTunes”. Lietuvoje esantys internautai galės šioje parduotuvėje naršyti, bet pirkti įrašų jiems neleidžiama.

„iPhone” dar teks palaukti

Paklaustas apie „iPhone” pasirodymą Lietuvoje, P.Cagni kalbėjo lakoniškai. Jis teigė, kad „iPhone” šiuo metu prekiaujama tik šešiose šalyse pasaulyje. Šis telefonas dar nėra pristatytas tokiose didelėse rinkose kaip Kinijos, Italijos ar Ispanijos.

„Nereikia pamiršti, jog „iPod” grotuvus pristatėme 2001-aisiais. Mums prireikė dviejų su puse metų vardui išpopuliarinti pasaulyje ir užtikrinti tiekimus. „iPhone” vardas jau buvo žinomas visame pasaulyje prieš jo oficialų pristatymą, todėl mes susidūrėme su dideliais lūkesčiais, kuriuos visus iš karto patenkinti sunku”, – kalbėjo P.Cagni.

„Apple” vadovas užsiminė žinąs, kad nors Lietuvoje „iPhone” ir neparduodami, nemažai žmonių jais naudojasi.

Beje, JAV žiniasklaidoje pasigirdo kalbų, kad „Apple” galbūt ruošiasi pristatyti naują „iPhone” versiją su 3G. Tai siejama su tuo, kad JAV parduotuvėse tampa sudėtingiau įsigyti šių telefonų. Analitikai pažymi, kad dėl to gali būti arba problemos su tiekimu, arba taip ruošiamasi naujo „iPhone” atėjimui.

Anot jų, atnaujintas telefono modelis rinkoje gali pasirodyti birželio arba liepos mėnesį. Tuo metu „Apple” atstovai anksčiau yra kalbėję, jog „iPhone” su 3G reikėtų laukti šių metų pabaigoje. Tačiau P.Cagni apie planuojamus naujus gaminius atsisakė kalbėti.

„iMac” kompiuteriai kūrybai

Pirmoji „Apple” klasė Baltijos šalyse įsikūrė Šiuolaikinės mokyklos centre, Vilniuje. Ši klasė tik pradžia tolesnei „Apple” regioninių mokymosi centrų plėtrai Baltijos šalyse. Švietimo informacinių technologijų centro direktoriaus pavaduotojas Mantas Macaitis teigė, kad mokytojai išbandys ir pritars „Apple” kompiuterių naudojimui, iki metų pabaigos ketinama įrengti dar 5–6 tokias klases Lietuvoje.

Vilniuje „Apple” klasėje yra 15 naujų „iMac” kompiuterių, aprūpintų „iLife 08” programinės įrangos paketais. Vienas iš šios programinės įrangos pranašumų – ji leidžia intuityviai mokytis ir kurti garso, vaizdo ir daugialypės terpės projektus. Beje, du mokyklos mokytojai buvo išvykę į „Apple mokytojų institutą” Jungtinėje Karalystėje, kuriame išklausė specialius kursus.

Pasak Šiuolaikinės mokyklos centro direktoriaus Vyčio Buivydavičiaus, „iMac” kompiuteriai labiausia tinka jaunesnių klasių mokinių ugdymo procese, skatina jų kūrybiškumą. Naujuosius kompiuterius išbandę moksleiviai tikino, kad jiems prireikė vos 5 minučių sukurti trumpam vaizdo klipui su muzika.

Europoje „Apple” turi virš 170 panašių regioninių mokymo centrų, veikiančių Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Belgijoje, Olandijoje, Rusijoje, Lenkijoje. Kompanija per pastaruosius dvejus metus Europos mokykloms pateikė apie 20 proc. visų naujų kompiuterių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.