Degalų rinkoje – laikinas štilis

Velykų laikotarpiu šalies degalinėse įsivyravo ramybė – bent jau kol kas degalų kainos rekordų negerina, rašo „Respublika”.

Populiariausio A 95 markės benzino kainos laikosi ties 3,60 Lt už litrą riba, dyzelinas ir A 98 markės benzinas vietomis atpigo, o automobilinių dujų kainos išliko nepakitusios.

Prieš savaitę populiariausias benzinas šalies degalinėse kainavo iki 3,51-3,62 Lt už l. Tačiau antradienio duomenys jau liūdnesni. Pigiausius degalus parduodančiose automatinėse degalinėse per savaitę litras A 95 markės benzino pabrango trimis centais. „Uno X” degalinėse jo kaina šoktelėjo iki 3,54 Lt už l. Tiesa, praėjusį ketvirtadienį jis kainavo kiek brangiau.

Didžiausiame šalyje „Lukoil” degalinių tinkle taip pat pastebimas kainos šuolis. Sostinėje už litrą populiariausio benzino antradienį teko mokėti 3,55 Lt, kituose miestuose jo kaina siekė net 3,59 Lt, arba 5 ct daugiau nei prieš savaitę.

Analogiška padėtis ir „Statoil” degalinėse. Standartinis A 95 markės benzinas jose antradienį kainavo iki 3,59 Lt, geresnis „Ultima” benzinas – iki 3,65 Lt, arba 3 ct brangiau nei praėjusį antradienį.

Į „Orlen Lietuva” pavadinimą keičiančiame „Ventus” degalinių tinkle mirga neką džiugesni skaičiai. Jose standartinis A 95 markės benzinas kainavo iki 3,58 Lt (taip pat 3 ct daugiau nei prieš savaitę), o neseniai rinkoje pasirodęs A 95 „Verva” benzinas vietomis kainavo net 3,70 Lt už l.

Kiek lengviau gali atsikvėpti dyzeliną ir A 98 markės benziną į degalų baką pilantys vairuotojai. Tiesa, ne visur.

„Statoil” tinkle dyzelinas „D-fortis” prieš savaitę kainavo iki 3,86 Lt, vakar jo kainos svyravo 3,75-3,81 Lt. Tuo tarpu „Lukoil” tinkle dyzelinas antradienį kainavo 3,76-3,82 Lt, prieš savaitę maksimali jo kaina tesiekė 3,77 Lt. Keletą centų prie dyzelino kainų pridėjo ir „Orlen Lietuva” tinklas – antradienį jo kaina siekė iki 3,81 Lt (3 ct brangiau nei praėjusį antradienį), o „Verva” markės dyzelinas kainavo jau iki 3,91 L t.

Trimis centais dyzelinas pabrango ir „Uno X” degalinėse – antradienį jis

kainavo 3,77 Lt.

A 98 markės benzinas „Lukoil” tinkle antradienį kainavo 3,69 Lt už l – 5 ct pigiau nei prieš savaitę. „Statoil” tinkle A 98 „Ultima” markės benzino kaina svyravo 3,68-3,79 Lt, ir kainos išsilaikė panašaus lygio. Didesnių pokyčių nebuvo ir „Orlen Lietuva” tinkle.

Stabilios išliko ir automobilinių dujų kainos. „Lukoil”, „Statoil” ir „Orlen Lietuva” tinkluose jos kainavo tiek pat, kiek ir prieš savaitę – iki 1,75 Lt už l.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas „Respublikai” teigė, esą kol kas naftos produktų kainas galima pranašauti tik pagal bendras tendencijas. Anot jo, tikėtina, kad vasarą A 95 markės benzino ir dyzelino kaina susilygins, tačiau „Mažeikių naftos” prognozių, kad litras populiariausio benzino jau gegužę gali kainuoti 4 Lt, pašnekovas palaiminti neskuba.

„Kaip bus Europos rinkoje, taip ir atsitiks. Atsižvelgiant į tai, kad A 95 benzino kaina kilo pastaruosius keletą metų, galima prognozuoti ir 4 Lt kainą, bet ji gali ir nukristi. O kas bus rytoj – niekas nežino.

„Mažeikių nafta” kainą pakels, tada ji pakils ir mažmeninėje rinkoje”, –

teigė M.Palijanskas.

Pasak jo, rinkoje būtų galima tikėtis kiek mažesnių A 98 markės benzino kainų, jeigu ne importo apribojimai. Esą „Mažeikių naftos” monopolis šių degalų rinkoje neleidžia efektyviai konkuruoti.

Rinka faktiškai monopolizuota – dėl privalomųjų rodiklių niekas negali jo importuoti, nors ir yra galimybių. Jei rodikliai nuo reikalaujamų Lietuvoje skiriasi nors vienu punktu, niekas šio benzino negali įvežti. Jeigu yra alternatyvus tiekėjas, kaina gali nukristi 10-20 proc.”, – tvirtino verslininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.