Medvedevas žada laisves, sąžiningą teismą ir privačią ekonomiką

Išrinktasis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pirmajame interviu nuo išrinkimo kadenciją baigiančio Vladimiro Putino įgaliojimų perėmėju savo prioritetais nurodė tęsti jo kursą, plėtoti socialines programas, užtikrinti įstatymo viršenybę ir plėtoti ekonomikos privatų sektorių.
„Prioritetai yra keli. Tai – išlaikyti ekonomikos stabilumą, plėtoti ekonomines laisves, plėsti socialines programas ir užtikrinti Rusijos stabilią padėtį pasaulyje… Svarbiausia – tai tęsti socialinį ir ekonominį kursą , kuris buvo plėtojamas mūsų šalyje pastaruoju”, – sakė D.Medvedevas interviu britų verslo laikraščiui „Financial Times”.

D.Medvedevas pakartojo liberales tezes, paskelbtas per rinkimų kampaniją, bet tiesiai neatsakė klausimus, ar bus jo valdymui būdingas „atšilimas”, ar bus sumažinta jėgos struktūrų įtaka ekonomikai ir ar bus peržiūrėta Michailo Chodorkovskio bylą.

„Jūs žinote, aš neturiu informacijos, kad Rusijos specialiosios tarnybos rungiasi dėl turto. Bet jeigu man bus pranešta, kad bet kurios teisėsaugos struktūros atstovai dalyvauja konkurencijoje ar kovoje dėl materialinių vertybių, tokie žmonės bus tučtuojau atleisti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn”, – sakė D.Medvedevas.

„Jukos” byla, kurią daugelis stebėtojų Vakaruose ir Rusijoje laiko nuosavybės paėmimu iš nelojalių oligarchų panaudojant administracijos spaudimą teisingumui, D.Medvedevas paliko vis dėlto teismams, atmesdamas politinę valią ar spaudimą iš išorės kaip paskatą peržiūrėti nuosprendį ar atsisakyti naujų kaltinimų.

„Visos procedūros, susijusios su viena ar kita baudžiamąja byla, taip pat ir Chodorkovskio, gali ir turi būti vykdomos tik pagal įstatymus, o ne remiantis vienų ar kitų gerbiamų žmonių, aukštų pareigūnų ir juo labiau užsienio teismų, nuomonėmis”, – sakė D.Medvedevas.

Drauge jis patvirtino tikslą toliau vykdyti teismų reformą, atsikratant „teisinio nihilizmo” Rusijoje ir keliant teisėjų statusą bei didinant jų darbo apmokėjimą, siekiant nepriklausomo teisingumo.

„Niekas negali kištis į teismo sprendimus: nei oficialūs asmenys, sėdintys mažame rajone kur nors Sibiro miestelyje, nei žmonės , dirbantys Kremliuje”, – sakė D.Medvedevas interviu.

PPRIVATI EKONOMIKA

D.Medvedevas pažadėjo sumažinti valstybės įtaką ekonomikai, dar kartą pavadindamas valstybinių korporacijų daugėjimą laikinu reiškiniu, bet pakartojo teiginį apie „Gazprom” neliečiamumą.

„Didelė dalis valstybinių bendrovių buvo privatizuotos, ir šis procesas tęsis. Tačiau yra valstybinių kompanijų, kurių buvimas būtinas šalies ekonominiam saugumui. Aš turiu omenyje infrastruktūrines monopolijas – tokias kaip „Gazprom” ar „Rusijos geležinkeliai”, gynybos įmones, kurios gamina gynybai skirtą produkciją”, – sakė D.Medvedevas.

„Tarkime, valstybinės korporacijos – tai ne akcinės bendrovės – būtent valstybinės korporacijos, kurios buvo įsteigtos pastaruoju metu būstų ir komunalinių paslaugų srityje arba vadinamosios nanotechnologijos – jos visos numatytos veikti tam tikrą laikotarpį, po to turi būti privatizuotos arba tiesiog likviduotos”, – paaiškino jis.

„Ir mes, žinoma, tęsime tą kursą, kurį Rusija pasirinko, kad sukurtų visavertę privačią ekonomiką”, – sakė jis.

D.Medvedevo nuomone, plėtojant privatų sektorių bus galima kovoti ir su didele infliacija, kurios svarbiausia priežastimi išrinktasis prezidentas savo pirmtako pavyzdžiu nurodė esant už šalies ribų.

„Mes privalome nuslopinti tą infliacijos protrūkį, kuris pasireiškė mūsų ekonomikoje praėjusių metų pabaigoje. Šis protrūkis ir yra Rusijos ekonomikos dalyvavimo pasaulio ekonomikos sistemoje padarinys. Tai mokestis, kurį mes iš esmės šiandien mokame už buvimą pasaulio ekonominių valstybių klube”, – sakė D.Medvedevas.

Drauge jis netiesiogiai sutiko su kritikais, nurodančiais mažą konkurenciją pernelyg reguliuojamoje ir monopolinėje ekonomikoje, taip pat pernelyg dideles socialines išlaidas rinkimų laikotarpiu kaip infliacijos priežastis.

„Išvada paprasta: reikia plėtoti savo ekonomiką ir žemės ūkį… Mes turime stebėti, kad mūsų biudžetas būtų subalansuotas. Mes neturime leisti sau neapgalvotų išlaidų”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.